in ,

HOPPÁ – Montenegró is határkerítéssel reagálhat a migrációs nyomásra

Podgorica is azt fontolgatja, hogy kerítést állít fel az Albániával közös határszakaszán.

Podgorica is azt fontolgatja, hogy kerítést állít fel az Albániával közös határszakaszán.

Mivel a határőrök egyre több illegális bevándorlót fognak el, Albániába történő visszaküldésük pedig nehézségekbe ütközik, a montenegrói hatóságok úgy döntöttek, hogy ha nem csökken az országba érkező migránsok száma,

végső megoldásként akár szögesdrótból készült kerítést is felállíthatnak.

Vojislav Dragovic, a belügyminisztérium határrendészeti osztályának vezetője kijelentette: lehetséges, hogy ilyen, várhatóan népszerűtlen intézkedést kell majd foganatosítania Podgoricának az illegális bevándorlás megfékezése érdekében. Mint mondta, az utóbbi 10 hónapban megnőtt az országba érkező illegális bevándorlók száma, korábban ugyanis alig egy-két migránst regisztráltak, az utóbbi időszakban viszont több tucatot.

Emlékeztetett arra is, hogy Budapest korábban ígéretet tett Montenegrónak, hogy ha a migránsválság elérné az Adria-parti országot, akkor 25 kilométer határvédelmi drótot ajándékozna neki. A montenegrói-albán határszakasz 172 kilométeres.

Emellett fontos az is, hogy Albániával jó legyen az együttműködés, a kitoloncolási egyezményt ugyanis nehéz betartani, Tirana ugyanis azzal védekezik, hogy semmi sem bizonyítja, a migránsok az ő területükről léptek be Montenegróba, így nem hajlandóak visszafogadni őket.

Montenegró azután szánhatja el magát a határkerítés felállítása mellett, hogy korábban két másik balkáni ország, Macedónia és Bosznia-Hercegovina is a szigorítás mellett kötelezte el magát. Macedónia az év végéig meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet az északi és a déli határszakaszon, Bosznia-Hercegovina pedig sajtóértesülések szerint lezárhatja a határait, vagy akár hadseregét is bevetheti,

mert bármelyik pillanatban felerősödhet a migrációs nyomás.

 

(forrás: Nagy Gábor, 888.hu)

Berlusconi beszólt Macronnak: jóképű egy gyerek ez a Macron, és még az anyja is egész jól karban van tartva

EJHA! -Naponta 17 milliárd forintot költenek a németek az „agysebészekre” a következő négy évben