in , ,

Hoppá! – Magyarország több tízmilliárd forintot nyer a Brexittel

Hamarosan nem kell tovább fizetnünk az úgynevezett brit korrekciót

A tervek szerint 2021 után nem fizeti tovább a brit korrekció néven ismert kárpótlást a magyar állam az Egyesült Királyságnak – írja a szerdai Világgazdaság a Pénzügyminisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

 

Ezt a vállalást a 2004-es uniós csatlakozás óta finanszírozza Magyarország, és 2017-ig csaknem 250 milliárd forint kiadás jött össze ezen a soron, míg jövőre mintegy 22 milliárd megy el a szigetország „támogatására”.

A lap szerint a tétel a brit európai uniós tagság 2019 márciusában várható megszűnését követő átmeneti időszak lejártával kerülhet ki végleg a magyar költségvetésből.

Az Egyesült Királyság kárpótlása 1984-ben kezdődött meg a szigetország költségvetési egyensúlyhiányának csökkentésére. A britekre akkor a gazdaságukhoz képest túlzott uniós költségvetési teher nehezedett.

A kárpótlás mértéke mintegy ötmilliárd euró, amelynek megfizetését GNI (bruttó nemzeti jövedelem)-arányosan az Európai Bizottság osztja el egy meglehetősen bonyolult képlet alapján a tagállamok között.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Nem stadion – Liget Budapest: hamarosan megkezdődik a Magyar Zene Háza építése

Skandináv remény – Svéd választások: lejtmenetben a baloldal