in ,

Ezt is elQrták – Sokkal drágább és sokkal rosszabb a tervezettnél: így rontották el Kamu Geriék a Blaha felújítását

Három év sem volt elég a Karácsony Gergely vezette fővárosnak a Blaha Lujza tér normális felújításához.

Három év sem volt elég a Karácsony Gergely vezette fővárosnak a Blaha Lujza tér normális felújításához. A beruházás a korábbi, Tarlós István főpolgármester által kidolgozott tervhez képest 400 millió forinttal drágább lett, viszont csökkentett műszaki tartalommal valósult meg – vagyis nem csináltak meg mindent, ami a tervben volt. Összeállításunkból kiderül, hogy milyen színvonalon zajlik egy átlagos beruházás a baloldali vezetésű Budapesten.

 

Másfél év időhúzás után újabb másfél év kellett a Karácsony Gergely vezette fővárosnak a Blaha Lujza tér felújításához. A szombaton átadott terület rekonstrukciója többszöri halasztást követően, 2021 júniusában kezdődött el, holott a felújításról már Tarlós István főpolgármester irányítása alatt megállapodás született. Ám 2020 februárjában Budapest új, baloldali vezetése a tervek felülvizsgálatát kérte, forráshiányra hivatkozva.

KARÁCSONYÉK ÍGY ELVESZTEGETTEK TÖBB MINT EGY ÉVET A PROJEKT MŰSZAKI MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN, DE EZ AZ IDŐ SEM VOLT ELEGENDŐ NEKIK, HOGY AZ ÍGÉRT TÁRSADALMI EGYEZTETÉST LEFOLYTASSÁK.

A felújítást a lezárások, a közlekedési dugók mellett a „fapados”, csökkentett műszaki tartalmú kivitelezés miatt is sok kritika érte.

 

Néhány hét alatt harmadával drágult a felújítás
Harmadával kerül többe Budapest egyik legforgalmasabb terének a felújítása most, mint fél éve
– adta hírül 2021 nyarán a Világgazdaság. A költslégvetés áfával számolva, 4,56 milliárd forint lett.
Ez azért meglepő, mert a BKK alig két hete, június 7-én arról adott ki közleményt, hogy a projekt teljes forrásigénye bruttó 3,468 milliárd forint
– írta akkor a gazdasági lap. Az újság emlékeztetett, hogy a bruttó 4,56 milliárdos ár azért is szembeötlő, mert a még Tarlós István vezette Budapesti Közgyűlés 2019 májusában egy 4,167 milliárdos rekonstrukciós büdzsét fogadott el a tér fejlesztésére. Az októberi választás után a Városházára beköltöző új főpolgármester, Karácsony Gergely részben éppen arra hivatkozva szabta át a komplett beruházást, mert drágállotta. Ehhez képest csaknem 400 millió forinttal drágult a projekt úgy, hogy a Tarlós-féle koncepció műszaki tartalma jóval szélesebb volt, mint ahogy végül Karácsonyék megrendelték a Strabag leánycégétől a beruházást.

 

 

 

EREDETILEG A FELÚJÍTÁS KITERJEDT A BLAHA LUJZA TÉRRE ÉS KÖZVETLEN KÖRNYEZETÉRE, ÚJ KÖZÉPÜLETTEL, A FORGALOMTECHNIKAI MUNKÁK ELVÉGZÉSÉVEL, NÖVÉNYTELEPÍTÉSSEL ÉS AZ ITTENI GYALOGOS-ALULJÁRÓ BŐVÍTÉSÉVEL. RÁADÁSUL TARTALMAZTA A SOMOGYI BÉLA UTCA ÁTÉPÍTÉSÉT IS.A kivitelezés tervezett befejezése 2021. december 31. lett volna.

Fapados beruházás: se lift, se nyilvános WC

A „fapados” Karácsony-féle kivitelezés eredménye, hogy a tervezett lift sem épült meg, így a babakocsisok és a mozgássérültek nehezen tudják majd használni az aluljárót. A csökkentett műszaki tartalom miatt a nyilvános WC-ket is kihagyták a felújításból. Korábban tervben volt az is, hogy a villamosok végállomását kivezetik a Blaha Lujza térre a szűkös Népszínház utcából, de ez is elmaradt.

A BLAHA LUJZA TÉR FELÚJÍTÁSÁRA EGYÉBKÉNT EGYMILLIÁRD FORINT ÁLLAMI TÁMOGATÁST BIZTOSÍTOTT A KORMÁNY,a kabinet tehát segíti a fővárost ennek a projektnek a kivitelezésében is.

 

Hetekig állt a munka

A drága és mégis gyenge műszaki tartalmú beruházás ráadásul rendkívül lassan haladt.Hetek óta csak a szemetet fújja a szél az üres Blaha Lujza téren, az utasok pedig fagyoskodnak a szétvert buszmegállóban. A BKK szerint ugyan ütemezetten megy a felújítás, de mi nem ezt tapasztaltuk: régóta nem történik semmi– írta 2022 február elején a Metropol. A fotókon látható volt, hogy még azok a földes zsákok is ugyanott voltak érintetlenül, amelyeket novemberben vittek oda a fák ültetéséhez.

Tehát hónapokon át nem zajlott érdemi munka a téren. A februári helyszíni sajtóbeszámolók szerint munkásoknak nyoma sem volt a környéken.

Karácsony Gergelyéket nem érdekelte, hogy a budapestieknek milyen kényelmetlen emiatt a csomópontnál közlekedni. A sorozatos átgondolatlan lezárások miatt mindennapos gigadugók alakultak ki a fővárosban, amire Karácsony Gergely azt a megoldást javasolta, hogy az autósok „szálljanak ki a kocsiból és gyalogoljanak”.

 

Minden utat egyszerre zártak le

Emlékezetes, hogy tavaly nyáron teljes káoszba fulladt a főváros közlekedése, mert az amúgy is zajló belvárosi metrófelújítás idején kezdték el a pesti alsó rakpart átépítését a Margit híd és az Országház között, Dél-Pesten pedig az 50-es villamos vonalának korszerűsítése miatt érintett több forgalmas helyszínt az építkezés. A kegyelemdöfést a Lánchíd felújítása adta meg június 16-án, amit a főpolgármester másfél év időhúzás után „mesteri érzékkel” időzített az amúgy is nagy forgalommal és lezárásokkal járó futball Európa-bajnokság idejére. Ezt követte június 19-én a Nyugati pályaudvar lezárása, majd a közlekedési káoszt betetőzte a Blaha Lujza tér feújításának kezdete. A különböző ötletelések és koncepciótlan intézkedések hatásai egymást erősítették: miután a nagy felújításokkal másfél évig késlekedtek, egyszerre zártak le mindent, a pesti alsó rakparttól a Lánchídon át a Blaha környékéiig.

 

(origo.hu)

 

  

 

 

 

 

 

 

 

[pj-news-ticker]

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Aggódunk az EU-s jogállamiságért – Korrupciós botrány Brüsszelben, őrizetbe vették az EP egyik alelnökét

Itt valami nem stimmel: rejtély, hogy mit dolgozott Korányi a Városházán