in

Ekkora tüntetést még nem láttál

A rendőrség szerint közel egymillió ember tüntet Barcelona utcáin.

A rendőrség szerint közel egymillió ember tüntet Barcelona utcáin.

Százezrek tüntetettek szombaton Barcelona központjában követelve, hogy a spanyol hatóság engedje szabadon az elszakadást szorgalmazó, börtönbe csukott katalán vezetőket.

“Szabadságot a politikai foglyoknak!”, “Kifelé a megszálló hatalommal!” – ilyen követeléseket kiabáltak és feliratokat tartottak a magasba a tüntetők, akiknek jó részét ötszáz busszal szállíttatták a megmozdulás szervezői Katalónia különböző városaiból és falvaiból Barcelonába.

Fotó: AFP

A rendőrség szerint 750 ezer fő körül lehet a tüntetők száma.

Kb. annyi ember vonult az utcákra, mintha az öt legnépesebb megyeszékhely lakosai együtt tüntetnének mindannyian (Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr).

Fotó: AFP

A demonstrációt két civil szervezet szervezte, amelyek vezetői szintén rács mögött vannak. Két vezető aktivistán kívül a feloszlatott katalán kormány nyolc volt tagja is vizsgálati fogságba került, miközben a hatóságok megpróbálják feltárni, hogy milyen szerepet játszottak a spanyol alkotmány megsértésében azzal, hogy októberben törvénytelenül deklarálták Katalónia függetlenségét.

A madridi legfelsőbb bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy hat másik, szintén függetlenség párti katalán politikus óvadék fejében szabadlábon védekezhet.

Fotó: AFP

Köztük van Carme Forcadell, a feloszlatott katalán parlament elnöke, neki 150 ezer euró (46,8 millió forint) óvadékot kell lerónia jövő csütörtökig, különben ő is rács mögé kerül.

(MTI, Reuters)

 

(Tóth Dalma, 888.hu)

Kiderült, hogy mentették meg a nigériai magyar túszt

Vérciki! – A Jobbik-szavazók egyharmada nem Vona Gábort választaná miniszterelnöknek