in

Óriási eredményt ért el a spanyol jobboldal, centiken múlik az abszolút többség

A rekkenő hőség és a nyárközépi időpont ellenére is rengetegen mentek el szavazni Spanyolországban

A rekkenő hőség és a nyárközépi időpont ellenére is rengetegen mentek el szavazni Spanyolországban az előre hozott parlamenti választásokon. A nap folyamán készült közvélemény-kutatások egyöntetűen jobboldali győzelmet vártak.

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottságának a jobbközép Néppárt (PP) 136 mandátummal egyértelműen megnyerte a választásokat. Az eredmény azonban messze nem jelent abszolút többséget, és hetekig – ha nem hónapokig – tartó tárgyalásokra utal, amikor a pártok megpróbálják eldönteni, hogy Spanyolország következő kormánya jobbra vagy balra fog-e fordulni. A Vox jelenleg 33 mandátummal rendelkezik, ez pedig azt jelenti, hogy a két jobboldali párt együttesen 169 széket foglal el a parlamentben, az abszolút többséghez azonban legalább 176 mandátumra van szükség.

A PP vezetője, Alberto Núnez Feijóo azt mondta, hogy inkább egyedül kormányozna, a PP és a Vox a májusi helyhatósági választások óta már több tucat régióban és városban összefogott a kormányzás érdekében, így várhatóan nem kellene sokat vitázni a koalíciós tárgyalásokon. A Vox vezetője, Santiago Abascal azt mondta, hogy nyitott arra, hogy alternatívát teremtsen Pedro Sánchez miniszterelnök baloldali koalíciós kormányával szemben.

A Vox az illegális migránsok kiutasítását szorgalmazza, és az érkezésük megakadályozására tengeri blokádot javasol, valamint a radikális iszlámot vagy dzsihádot hirdető mecsetek bezárását.

Ugyanakkor támogatja a spanyol munkaerőpiac igényeinek megfelelő, valamint a közös nyelvvel vagy kultúrával rendelkező nemzetiségekből érkező bevándorlást. Emellett megfogadta, hogy hatályon kívül helyezi a transzneműek jogaira, az abortuszra és az állatok jogaira vonatkozó progresszív törvényeket.

 

 

 

Ha a hivatalos eredmények igazolják az utolsó pillanatokban készült felméréseket, akkor a következő napokban, hetekben dőlhet el a kormánykoalíciós feltételek sorsa.

A Néppárt mindenesetre már ünnepel. Cuca Gamarra, a PP főtitkára a spanyol televíziónak azt mondta, hogy a PP visszaszerzi az első politikai erő pozícióját, amire 2015 óta nem volt példa.

A Pedro Sanchez jelenlegi kormányfő vezette szocialisták 122 mandátummal rendelkeznek a jelenlegi feldolgozottság mellett. Az új baloldali erő, a Sumar 31 mandátumot szerzett, így a baloldali szövetség sem érné el az abszolút többséget. Elemzők szerint könnyen előfordulhat, hogy még hetekig nem dől el a kormányzás sorsa, de olyan vélemények is akadnak, amelyek szerint újabb választás jöhet.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

ITT TUDOD KÉRNI ÉRTESÍTŐNKET!

 

Óriási a felháborodás! Cserben hagyta a német kormány a természeti katasztrófa károsultjait

Bognár Zsolt: Fidesznyikek és Síkolmányok – Már megint ez a Síklaki István nevű szoci-ál-pszichológus