in

Most lesz, vagy nem lesz független Katalónia?

Mégse?

Carles Puigdemont katalán elnök bejelentette: a katalán emberek a függetlenség mellett döntöttek, amit párbeszéd útján szeretnének elérni. A függetlenség sokak által várt kikiáltása tehát elmaradt.

Puigdemont ismertette a referendum eredményét, melynek értelmében Katalónia független állam szeretne lenni. Hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát, hiszen a célt csak lépésről-lépésre tudják elérni, az erőszakra pedig nemet kell mondani. Kérte az Európai Uniót, hogy segítse a folyamatot.

A politikus emlékeztetett a referendumot megelőző és követő rendőri erőszakra. Véleménye szerint a spanyol kormány meg akarta félemlíteni a katalán polgárokat, ám így is 3 millióan vettek részt a szavazáson. A katalán elnök szerint akár félmillióan is lehettek, akik az erőszak és a megfélemlítés miatt nem vettek részt a szavazáson.

Puigdemont kiemelte: a katalánok mindig próbálták a törvényes utat járni autonómiatörekvéseik során, ám a spanyol kormány ebben nem volt partner.

A bejelentést tízezrek várták Barcelonában, ahol a rendőrség kordont húzott a parlament épülete elé. Az épületet két őrség is védi: a Madridból odavezényelt rendőrök és a katalán parlament őrei is.

A beszéd 6 órakor kezdődött volna, ám egy órával elhalasztották. Az Euronews értesülései szerint az egy órás csúszást maga az elnök kérte, hogy tárgyalásokat folytasson a katalán pártokkal.

A referendumon a voksolók 90 százaléka támogatta az elszakadást Spanyolországtól, a részvételi arány 43 százalékos volt. A népszavazást már a kiírása után törvénytelennek minősítette a spanyol kormány, az Alkotmánybíróság pedig felfüggesztette.

A szavazás napján botrányos jelenetek játszódtak le Katalónia több nagyvárosában is: volt, ahol a rendőrök betörtek egy szavazókörletbe, és több helyen is megvertek, földön húztak, ráncigáltak illetve gumilövédekkel lőttek szavazó civileket annak érdekében, hogy megakadályozzák a voksolást.

 

 

(szekelyfold.ma)

Az MSZP ellopja, a kormány kifizeti (már megint) – Segítene a kormány a megkárosított diákokon

Megmozgatta az twitterezők fantáziáját, hogy Soros a Vegas-i merénylet előtt adta el a részvényeit