in ,

Bognár Zsolt Munkácsy musicaljét gyalázta egy indexes libsi – Íme Bognár Zsolt válasza

A kritikus kritikája

A Békéscsabai Jókai Színházban az elmúlt hétvégén bemutatott Munkácsy, a festőfejedelem című musical zeneszerzői és dalszövegírói érintettsége okán, kivételesen engedtessék meg számomra, hogy az Index portál D.iletT.áns, vélhetően e szó D.T. monogram rövidítésű kritikusának kritikájával éljek.

Le szeretném szögezni már az elején, hogy a vélemény szabad, bárki azt írhat bármiről, amit akar, de amidőn valaki /D.T./ az elvárható és következetes szakmai minimumot sem képes teljesíteni, amellett nem mehetek el szó nélkül.

Ott szeretném kezdeni, hogy Munkácsy Mihály, egy fiatalkori sajnálatos fertőzés okán szinte egész alkotói pályáját kisebb-nagyobb szünetekkel, elviselhetetlen ízületi és idegi fájdalmakkal élte és így volt kénytelen dolgozni. Művészete, festői zsenialitása nélkül Magyarország nem lenne az, ami. Nos, ekkor betoppan és megérkezik D.T. és bulvárhajhász lelkesedésével ezt a címet adja a musicalről írt dolgozatának, pontosabban kritikán aluli kritikájának:
,Beleőrült a szifiliszbe, hiába tért vissza halottnak hitt szerelme.”

Helyben vagyunk. Ha valaki képes egy ilyen címmel előállni, az egyéb veretes galádságokra is képes.

D.T. paradés, katartikus színészi alakításokról beszél, miközben nehogy megfeddjék, odabiggyeszti, hogy:
,,Az igazán jó musicaltől messze volt ez a produkció.
Szerzőtársam Kiss Stefánia és a magam nevében annyi idekívánkozik, hogy katartikus alakításokra csak jól megírt szerepek és dalok révén van lehetősége egy színésznek bármely zenés produkcióban. A D.T. által megfogalmazott parádés alakítások csak ezekből fakadhatnak, de ez legyen nekünk alkotóknak a hite és reménye.

D.T. azon kijelentése, hogy a ,,túl hangos zene miatt a dalok szövegét nem lehetett érteni” valótlan, mert a kiváló hangtechnika révén a színészek énekhangja és a hangszerelés tökéletes arányú keverése a dalok minden szavának érthetőségét biztosította.

Ha D. T. nem értette a dalszövegeket, akkor úgy járt, mintha csak a produkció felére váltott volna jegyet, hiszen 15-16 dal szövegének ,,érthetetlensége” jelentős értelmezési hiányosságokat eredményezhetett nála.

Még annyit, ha már Munkácsy színpadi, emberpróbáló szerepére a színház két művészt kért fel, véleményem szerint szakmai minimum, hogy mindkettőjüket megnézi és csak azt követően ír kritikát. Nem beszélve arról, hogy Kocsis Dénes és Puskás Dániel kiváló Munkácsy szerepformálásán túl az utóbbi színész Paál Lászlót is alakítja a musicalben, ami, ha valami, akkor tényleg parádés teljesítmény a részéről.

Szerzői álláspontom az, hogy a produkció minden résztvevője stílusérzékkel, kiváló énekhanggal és drámai erővel keltették és keltik életre a musical főhősének élettörténetét. Köszönet érte.

Ha már azt a címet adtam írásomnak, hogy a kritikus kritikája, búcsúzóul Petőfi A XIX. század költői című versének első versszakát ajánlom D.T. becses figyelmébe:
,,Ne fogjon senki könnyelműen
A húrok pengetésihez!
Nagy munkát vállal az magára,
Ki most kezébe lantot vesz.
Ha nem tudsz mást, mint eldalolni
Saját fájdalmad s örömed:
Nincs rád szüksége a világnak,
S azért a szent fát félretedd.”

A fenti figyelmeztetés érvényes a kritikusi szakmára is. Ennek jegyében D.T. produkciója is lehetett volna messze jobb, ha el tudta volna dönteni, hogy végül is dicsérni, avagy szidni akarja a Munkácsy musical előadását.
D T. ,,remekműve” itt olvasható:

https://index.hu/…/munkacsy-festofejedelem-musical…/

Bognár Zsolt /Parabolha/

 
Kérjük a segítségedet!

Példátlan politikai ítélet a magyar bíróságon – Wittinghoff videója miatt a mindenszo.hu-nak több, mint 4 millió forintot kell fizetnie sérelemdíjként! Az ítélet jogerős!

Portálunk szerkesztői bérből és fizetésből élnek, azok pedig nem akkora összegek, hogy több, mint 4 millió forintot ki tudjunk fizetni. Nem tudunk, nincs ennyi pénzünk, sem megtakarításunk, azonban lakásunk van, amit Wittinghoff és a politikai ítélet miatt elárvereznek a fejünk felöl: kvázi a bíróság kitesz minket az utcára.

 

Csak pár napunk van összegyűjteni valami csoda folytán ezt a 4 millió forintot, megadjuk a számlaszámunkat, ahova várjuk az esetleges támogatásokat, hátha mégis maradt még valami remény….

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

Bréking! Megválasztották Sulyok Tamást köztársasági elnökké!

Vissza akar jönni a szutyok Uber Budapestre!