in , ,

Agyhalál – Kijev beperli Magyarországot, mert a magyar gazdák nem akarják tönkretenni magukat

Ukrajna kereskedelemért felelős képviselője, Tarasz Kacska bejelentette, hogy Kijev be fogja perelni Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat.

A három közép-európai ország által bevezetett tilalom célja, hogy megvédjék a gazdáikat az ukrán gabona saját piacaikra való beáramlásától, miután Oroszország blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket.

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást

– fogalmazott Kacska vasárnap este, hozzátéve, hogy Kijev megtorlásra készül a gyümölcs- és zöldségexportban is.

A három ország azután lépett fel az Európai Bizottság ellen, hogy múlt pénteken a szervezet úgy döntött, engedélyezi az ukrán gabona értékesítését az EU-ban. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közölte, hogy saját tilalmat vezetnek be az ukrán gabonára.

A mi szemünkben Magyarország és Lengyelország ezen intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlanságot jelentik

– mondta Ukrajna kereskedelmi vezetője. Kacska úgy vélte, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel nem csupán az EU belső ügye.

Sok éven át az Európai Bizottság volt az, amely az egész unió kereskedelempolitikai intézménye volt. És mi ezen az alapon dolgoztunk velük. Budapest és Varsó rendszerszintű megközelítése, miszerint figyelmen kívül hagyják az uniós intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában, szerintem általában véve problémát jelent majd az EU számára

– tette hozzá Kacska, majd kijelentette, hogy Kijev a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) perli be az országokat, ugyanis állítása szerint az egész világnak látnia kell, hogy az EU tagállamai hogyan viselkednek a kereskedelmi partnerekkel szemben.

 

 

Míg Szlovákia egyszerűen meghosszabbította az EU korábbi, négy gabonafajtára vonatkozó tilalmát, addig Lengyelország a hétvégén további tilalmat rendelt el az ukrán lisztre és takarmányra. Magyarország, Kacska szerint, még tovább megy, és további 25 olyan termék importját tiltotta be, amelyekről korábban nem volt szó.

Ezek az önkényes tiltások nevetségesek. Úgy gondolom, hogy Magyarország itt politikai nyilatkozatot tesz, blokkolni akarja az Ukrajnával folytatott kereskedelmet, és emellett teljesen figyelmen kívül hagyja Brüsszelt

– jelentette ki a politikus, aki  szerint míg Magyarország további tilalmai leginkább szimbolikusak, tekintettel arra, hogy Ukrajna nem exportál sok marha- vagy sertéshúst az országba, addig a lengyel intézkedések az ukrán export jelentős részét érintik.

 

 

(Gábor Márton, magyarnemzet.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Agyhalál – Ilyen nincs: Ferencvárosban a szökőkútban mossák a kukákat – Járványveszély!

Jó hír a magyaroknak! Megújulás helyett tovább töredezik a baloldal