in ,

A MOMENTUM vezetője, Fekete Győr András 5 hónapnál tovább sehol sem dolgozott eddig életében – És ezt kéne megválasztani Magyarország vezetőjének?

Tényleg ezekre akarnak szavazni egyesek?

A csillogó, fiatal szemek, amelyek miniszterelnökséggel kezdenék a pályafutásukat

 

Valódi megmentőként, a jövő reménységeként üdvözölte a Momentumot az a maroknyi értelmiségi réteg, amely az SZDSZ kimúlása és a baloldal darabokra hullása után nem találja a helyét és a pártját. Az összes értelmetlen toposzt ellőtték már a politikába belépni készülő fiatalokról, az ártatlanságuktól és a tiszta kezüktől kezdve, a testközelből szerzett nyugati tapasztalataiknak köszönhető széles látókörükig. Utánanéztünk Fekete-Győr András csodálatos pályafutásának, és egy fiatalembert találtunk, aki még semmilyen munkát sem csinált öt hónapnál tovább, kivéve a rejtélyes mikroadományozók pénzéből mozgalmárkodást.

Ők már dolgoztak Nyugaton, látták, milyen ott az élet, a hazai, bebetonozott örök politikusokkal szemben bizonyítottak a versenyszférában, testközeli tapasztalataik vannak mindarról, ami ott van, így itt is meg tudnák valósítani

– nagyjából így szól a Momentum köré felépíteni szándékozott legendárium. Mi pedig kíváncsian pillantottunk bele Fekete-Győr András LinkedIn-életrajzába, hogy áhítattal adózzunk annak a szakmai előmenetelnek, amely már 28-29 évesen arra determinálja őt a miniszterelnöki tisztségre.

Fekete-Győr az ELTE jogi karát végezte el, majd néhány hónapig a berlini Humboldt Egyetemen hallgatott politikatudományt, így nincs okunk kételkedni benne, hogy mind a jogalkotás, mind a politika terén jóval felkészültebb a jelenlegi kormány tagjainál. Jogi tanulmányai alatt azonban alászállt a való világba is, és vaskos tapasztalatokat szerzett mind a versenyszféráról, mind azokról az emberekről, akiknek az életét legalább négy éven át irányítaná. Az ügyvédi irodában eltöltött, négyhónapos gyakornoki időt követően Párizsba, a Nemzetközi Kereskedelmi Kamarához ment szakmai gyakorlatra. Itt anyaggyűjtés és más adminisztratív feladatok végzése során, két hónap alatt szerzett pótolhatatlan tudást arról, miként kell egy országot tartósan prosperáló pályára állítani.

A Momentum elnökének LinkedIn profilja

A versenyszférában

A mai világban csak akkor fogadnak el igazán valakit vezetőnek egy haladó, demokratikus társadalomban, ha azt megelőzően már a versenyszférában is bizonyított. Fekete-Győr Andrásnak ilyen téren sem kell szégyenkeznie, hiszen az egyetem befejezése után négy teljes hónapot dolgozott követelésrendezőként (Accounts Receivable Specialist) a General Electric-nél.

Ez nagyjából a tartozást felhalmozott ügyfelekkel való kapcsolattartást jelenti, valamint a megreklamált számlák kijavíttatását az erre fenntartott, gyakran indiai csapattal

– avat be a részletekbe a PestiSrácok.hu kérdésére az egyik multinacionális vállalatnál dolgozó hátralékkezelési csapatvezető (Cash Collection Team Leader). Amikor rákérdezünk, mennyire előszobája az ilyen munkakör a miniszterelnöki tisztségnek, ennyit mond:

Számviteli, pénzügyi felkészültséget se nagyon igényel, legfeljebb egy kis sütnivalót meg nyelvtudást, de nem egy rakétatudomány. Néhány hónap alatt csak felületes ismereteket lehet szerezni egy ilyen munkakörben, így látatlanban is feltételezhető, hogy érdemi, hasznos munkát nem végzett. Azt is meg merem kockáztatni, hogy ennyi idő alatt még a betanítása sem fejeződött be. Én legalábbis nem hagynám, hogy ennyi idő múltán egyedül feleljen egy portfolióért.

Azt is hozzáteszi, hogy a „specialist” mindenféle munkakörben a majdnem kezdőt jelenti, aki tűrhető fizetést kap, és a csapatépítésekkel, tréningekkel egyúttal megkezdődik az akár egész életre való beágyazása a multiszférába.

Ebből a szempontból ő kivétel azzal, hogy átnyergelt mozgalmi elnöknek

– jegyzi meg.

A kormányváltásra készülő pártelnök szakmai életrajza (forrás: LinkedIn)

Mindenhol csak néhány hónapig

Fekete-Győr András, mielőtt a mozgalom élére állt volna 2016 augusztusában, a GE-től távozva, eltöltött öt hónapot gyakornokként az Európai Parlament Jogi Ügyek Bizottságánál, ahol saját bevallása szerint anyaggyűjtés, valamint iratok és jelentések szerkesztése volt a dolga, különböző törvénymódosításokkal kapcsolatban. Ezután szintén öt hónapig volt gyakornok Hans-Peter Friedrich CSU-képviselő német parlamenti irodájában, látható tehát, hogy az államigazgatásban is párját ritkító tapasztalatokat tudhat magáénak. Ezután hazatért, létrehozta a Momentum Mozgalmat, és lassan másfél éve a gyakornokként, illetve négy hónapnyi, alsó beosztású munkakörben megtakarított pénzéből él.

Látható, hogy a Momentum előtt egy helyen sem töltött el öt hónapnál több időt, amiről egy másik multinacionális cég általunk megkérdezett részlegvezetője (Operation Delivery Manager) úgy vélekedik, hogy

legalább megpróbált csapattagként, szabályok és utasítások alapján dolgozni, ez is valami. Mondjuk, aki öthavonta un meg egy munkát, az mennyire kitartó és megbízható ember? Az ilyet be se hívom interjúra, mert job hopper. Aki csak hónapokig bírja egy cégnél, az még szolgáltatóközponti berkeken belül is komolytalan.

Az idézett részlegvezető egyúttal szembeötlőnek nevezte a Momentum elnökének, valamint a Nyugat-Európát ilyen-olyan röpke állások révén megjárt tagjainak az előéletükkel, tapasztaltságukkal kapcsolatos közléseit:

Tényleg úgy beszélnek magukról, mintha CEO-k [vezérigazgatók – a szerk.] lettek volna mindenfelé.

Kormányváltásra készül a csapat (fotó: momentum.hu)

Összesen tehát hét hónapnyi jogászi és öt hónapnyi parlamenti gyakornokoskodás, valamint négy hónapnyi versenyszférabeli munka után jött rá Fekete-Győr András, hogy ő inkább miniszterelnök szeretne lenni. Kész szerencse, hogy mások is Magyarország megmentőjét látták benne ilyen szakmai előmenetel után, és a kampányokhoz, fesztiválszervezéshez, pincebérlethez és az eltitkolt lakás-iroda bérléséhez szükséges pénzügyi támogatás rögtön ott sorakozott a semmiből jött mozgalom ajtajánál, ráadásul ő személyesen is félre tudott tenni annyi pénzt, amiből majdnem másfél éve fedezi a saját kiadásait, és fenntart egy lakást.

(Vésey Kovács László, pestisracok.hu)

Orbán beszélt – Orbán Viktor: a jövő Európája két részből fog állni

Nem akármilyen orosz támogatás ukrán nyelvtörvény ügyben – Orosz külügy: Moszkvát és Budapestet aggasztja az „elukránosítás” politikája