in

A libsi HVG már magyarázza, kisebbíti a jó eredményeket – Gyorsuló gazdasági növekedés Magyarországon

Az előzetes adatnál is gyorsabban, 3,9 százalékkal bővült a GDP Magyarországon a harmadik negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint. A gyorsuló növekedéshez – a kedvezőtlen időjárással szembesülő mezőgazdaságot leszámítva – minden szektor teljesítménye hozzájárult.

Gyorsuló gazdasági növekedés Magyarországon

Az előzetes adatnál is gyorsabban, 3,9 százalékkal bővült a GDP Magyarországon a harmadik negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint. A gyorsuló növekedéshez – a kedvezőtlen időjárással szembesülő mezőgazdaságot leszámítva – minden szektor teljesítménye hozzájárult.

Ez a tény is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság fejlődése széles bázison nyugszik. Emellett a növekedés egészséges szerkezetét és fenntarthatóságát az is alátámasztja, hogy a szektorok és ennek köszönhetően Magyarország pénzügyi pozíciói szilárdak, a dinamikus bővülést- szemben a 2010-et megelőző évek gazdaságpolitikájával – az adósság csökkenése mellett sikerült elérni. További kedvező folyamat, hogy miközben a most megjelent adatok szerint a GDP erősödéséhez a beruházások járultak hozzá a legnagyobb mértékben, ez egyben a megvalósult kapacitásbővítések eredményeképp – a tartósan bővülő fogyasztás mellett – az elkövetkező időszakok növekedési bázisát is megteremti. A szezonális és naptárhatást kiszűrve 4,1 százalékkal nőtt a GDP.

A beruházások növekedését a lakásépítéseket ösztönző otthonteremtési program, az uniós források felhasználásának fokozatos felfutása és a nagyvállalati kapacitásbővítések is támogatták.

A fogyasztás is erősödött, ami elsősorban a hatéves adó- és bérmegállapodás növekedésserkentő hatásával magyarázható. Termelési oldalon legnagyobb mértékben – többek között az élénk belső keresletnek, turizmusnak, ingatlanpiacnak köszönhetően – a piaci szolgáltatások támogatták a növekedést, de a termelő ágazatok is pozitívan járultak hozzá a bővüléshez.

Az ipari termelés gyorsuló növekedési ütemének (+3,7%) hátterében többek között a közelmúltban végrehajtott kapacitásbővítések állnak. Az építőipar felfutása is folytatódott a negyedévben, a lakásépítések jelentős mértékben, 52%-kal bővültek az év első kilenc hónapjában, köszönhetően az Otthonteremtési Programnak.

A harmadik negyedévben az Európai Unió gazdasága éves alapon átlagosan 2,5%-kal növekedett szezonálisan és naptárhatással igazítva az Eurostat adatai alapján. Így a magyar gazdaság – 4,1%-os szezonálisan és naptárhatással igazított – bővülése továbbra is jelentősen meghaladja az uniós átlagot, hazánk felzárkózása jelentősen gyorsult a fejlettebb tagállamokhoz.

Az utolsó negyedévben a növekedés gyorsulásával számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, amit az október havi kiskereskedelmi adatok is megerősítenek.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

(kormany.hu)

Világos beszéd – Gaudi: Vonáék árulók és a balliberális erők kezére játsszák a nemzeti mozgalmat

BRÉKING! – Hárman is elhagyhatják az MSZP süllyedő hajóját, és belépnek a Soros-csicska LMP-be (biztos megjött az utalás) – Bárándy Gergely is köztük van!