in ,

Ez brutális: a GDP 8,2%-kal nőtt az első negyedévben!

Brutális növekedés

Bivalyerős volt a magyar gazdaság az idei első negyedévben a KSH friss adatai alapján. A tavalyi negyedik negyedévhez képest 2,1%-kal nőtt a GDP, ami kedvező teljesítménynek számít. A növekedést nagyban támogatta a szolgáltatószektor, de segített az ipari termelés is. A GDP 8,2%-kal nőtt (nyers adatok alapján) az előző év azonos időszakához képest, ami pozitív meglepetést jelent, a Portfolio által megkérdezett közgazdászok 7,4%-os bővülésre számítottak. A következő hónapokban a háború hatásai, az egyszeri növekedéstámogató tényezők kifutása, illetve a költségvetés kedvezőtlen helyezte azonban már rontják a kilátásokat.

 

Nagyon régen voltak már olyan hónapok a magyar háztartások életében, mint amilyenek az idei országgyűlései választások előtt. Az szja-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a fegyverpénz, illetve más kisebb transzferek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az egyébként is növekedési pályán lévő magyar gazdaság kirobbanó formába kerüljön. A 8,2%-os (nyers) GDP-növekedési adat felülmúlta mind a Portfolio által megkérdezett közgazdászok, mind a nemzetközi hírügynökségek várakozását.

 

 

 

 

 

Ahogy a fenti ábrán látható, egyedül a tavalyi második negyedévben láthattunk magasabb éves növekedési dinamikát, az viszont nagyrészt bázishatás eredménye volt (2020 második negyedévében a koronavírus miatti lázárásokhoz és zuhanó gazdasághoz képest nőtt nagyot akkor a GDP).

Az előző negyedévhez képest (akkor szintén kedvező GDP-adat érkezett) is érdemben, 2,1%-kal nőtt a GDP, miközben a szakértők 1,7%-os növekedést vártak. A szezonálisan igazított és naptárhatástól megtisztított éves index 8%-os növekedést mutat. Összességében tehát nagyon erős volt a növekedés az év első három hónapjában mind a negyedéves, mind az éves indexek alapján.

 

 

 

 

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások

– áll a KSH jelentésében. „Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős” – írja a hivatal.

Az majd csak később derül ki, hogy melyik nemzetgazdasági ág milyen mértékben segítette a GDP-növekedést (június 1.), az azonban elmondható, hogy amíg a tavalyi év első három hónapjában erősen visszafogták a gazdaságot a koronavírus miatti lezárások, idén erről már nem beszélhetünk. Ennek is köszönhető, hogy a hivatal kiemelte pl. a szálláshely-szolgáltatás növekedési hozzájárulását. Tavaly ilyenkor még zárva voltak a szálláshelyek, idén viszont nagy kihasználtság mellett működnek. A kereskedelem és a vendéglátás növekedése szintén jelzi, hogy a magas áremelkedési ütem ellenére nagyon erős volt a fogyasztás. Az első negyedévben az átlagkereset növekedése érdemben meghaladta a pénzromlás ütemét, ami erős támaszt jelentett a fogyasztás szempontjából. Az ipari termelésben a Covid-válságból való helyreállás folytatódását láthatjuk, a vállalatok továbbra is erős kereslettel találkoztak az időszakban, és a GDP-adatok alapján egyelőre az orosz-ukrán háború kirobbanása sem változtatta meg gyorsan ezt a helyzetet.

A Portfolio minapi elemzői konszenzusa alapján idén 4,4%-kal növekedhet a gazdaság. A friss, meglepően jó első negyedéves adat után könnyen lehet, hogy több makrogazdasági elemző valamelyest felfelé módosítja majd az éves átlagos növekedési előrejelzését. A gazdasági növekedés érdemi lassulása azonban elkerülhetetlen, hiszen

  • a háború kedvezőtlen növekedési hatásai,
  • a tartósan egyre magasabbá váló infláció,
  • illetve az egyszeri transzferek kifutása miatt

a következő negyedévek sokkal gyengébbek lesznek az év első három hónapjánál. Az év második felében ráadásul érdemi költségvetési kiigazításra is szükség lehet, ami szintén visszafoghatja majd a növekedést.

A növekedési kilátásokat azonban nagy bizonytalanság övezi, a leginkább pesszimista makrogazdasági elemző 2,5%-os éves átlagos GDP-növekedésre számít, míg az optimista 5,9%-os bővülést vár. Ez a nagy különbség nagyrészt annak tudható be, hogy a háború hatásait igen nehéz számszerűsíteni. Az Európai Bizottság friss előrejelzése 3,6%-os növekedést vár, de hasonló becsléssel állt elő a Nemzetközi Valutaalap is. Amennyiben ezek az előrejelzések valósulnak meg, akkor nehéz elképzelni, hogy a magyar gazdaság ne kerüljön technikai recesszióba a következő negyedévekben.

 

(portfolio.hu)

 

 

Add tovább!

Együtt erő vagyunk – Orbán Viktor bemutatta a harcosok klubját – Videó

Így még sosem osztotta ki Kövér László Gyurcsányt – Öröm volt nézni – Videó