in

Tovább pörög a gazdaság – Varga Mihály: a beruházások növekedésének köszönhetően egyre több munkahely jön létre

A gazdaság növekedésével párhuzamosan bővülnek a beruházások is, ami egyre több munkahelyet jelent Magyarországon

Varga Mihály: a beruházások növekedésének köszönhetően egyre több munkahely jön létre

 

 

A KSH kedden közölte a harmadik negyedéves beruházási adatokat. E szerint a negyedévben 18,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbi alacsony bázishoz viszonyítva, az előző negyedévi 26,8 és az első negyedévi 23,3 százalékos emelkedés után.

Varga Mihály hozzátette: az első háromnegyedévben közel 23 százalékkal nőtt a beruházások volumene, az ilyen mértékű növekedés pedig azt vetíti előre, hogy a következő 1-1,5 évben, amikor ezek a beruházások elkészülnek, hozzájárulnak a további gazdasági növekedéshez.

A beruházások emelkedése elsősorban építőipari beruházásoknak, illetve ingatlanfejlesztéseknek köszönhető, de szinte minden szektorra jellemző. A miniszter példaként említette az autóipart, logisztikai ágazatot és a szállítási területet, ahol a beruházások volumene több mint 15 százalékkal emelkedett.

Varga Mihály kiemelte: a beruházási aktivitás főként a nagyobb vállalkozásoknál volt erős, ugyanakkor a kis- és közepes vállalkozásoknál is kétszámjegyű volt az erősödés. Magyarországon a munkahelyek kétharmadát a kkv-k biztosítják, így fontos, hogy ebben a szektorban is legyen további fejlesztés – jegyezte meg.

A több mint 4 ezer milliárd forint értékű beruházás jelentős részét kormányzati beruházások – infrastrukturális beruházások – tették ki – hívta fel a figyelmet, és megjegyezte, mindezt folytatni kívánják, hiszen a magyar gazdaságnak további kapacitásépítésre van szüksége ahhoz, hogy a gazdasági növekedés lendülete a következő hónapokban se törjön meg.

Varga Mihály közölte: 2016 második felétől már érzékelhető volt a számokon, hogy a beruházási adatok egyre kedvezőbbek, ez annak is köszönhető, hogy erre az uniós fejlesztési időszakra Magyarország megkapta a keretösszeget, így elkezdődött a pályázatokat kiírása. A pályázatok kifizetése és lehívása még folyamatban van – mondta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknál a beruházásoknál, ahol az uniós források nem érkeznek meg időben a magyar költségvetés meg tudja hitelezni, előlegezni ezeket.

Varga Mihály megjegyezte, bízik benne, hogy decemberben az eddig megelőlegezett összeg egy nagy része az Európai Unióból befolyik majd, ez pedig jelentősen javíthatja az államháztartás adatait is.

Az NGM által az MTI-nek eljutatott közlemény szerint a beruházások növekedése egészséges szerkezetben zajlik, ezt jól mutatja, hogy 19 ágazat közül 18-ban dinamikus növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

Hozzátették: Magyarország tőkevonzó-képességét tovább erősíti, hogy 2017-től a társasági adókulcs 9 százalékra csökkent, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban, ösztönözve ezzel a már az országba települt, és az újonnan érkező vállalatok kapacitásbővítő fejlesztéseit.

A kormány várakozásainak megfelelően, tovább folytatódhat ez az erős növekedési folyamat, amelyet a privát és az állami szektorok fejlesztései egyaránt támogatnak – olvasható az NGM közleményében.

 

(magyaridok.hu)

Agyhalál – G. Lajos megint nagyot alkotott – Simicska nem bír megállni a lejtőn

Rövid kérdés az ellenzéki pártokhoz és szavazóihoz!