in ,

Tombol a hungarofóbia – „Magyarország nincs Európa térképén; menjetek vissza Mongóliába” – újabb román provokáció Úzvölgyében

A román nacionalisták a magyar katonák porhüvelyét tartalmazó úzvölgyi helyszínt tartották a legalkalmasabbnak a román hadsereg napjára való megemlékezésnek.

Nyíltan magyarellenes, „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” feliratú molinóval emlékezett az úzvölgyi katonatemetőben vasárnap a román nacionalista szervezetek mintegy 200 tagja a román hadsereg napján – számolt be több erdélyi hírportál. A román hadsereg napja (október 25.) alkalmából szervezett felvonulást három nappal korábban, vasárnap tartotta a Nemzet Útja (Calea Neamului) és Ortodox Testvériség (Fratia Ortodoxa) nacionalista szervezet. A közösségi médiában közzétett felhívás szerint válaszként arra, hogy szerintük „a magyar politikai szervezetek óriási nyomást gyakorolnak” a hatóságokra az általuk felállított újabb keresztek eltávolítása érdekében.

MIHAI TARNOVEANU, A NEMZET ÚTJA VEZETŐJE PÁR KÖVETŐJÉVEL MÁR HÉTKÖZBEN AZ ÚZVÖLGYI TEMETŐBE LÁTOGATOTT.

 

A közösségi oldalán közölt videófelvétel szerint a télre való felkészülésként viasszal és favédőszerrel kenték be a július 8-án önkényesen felállított 151 fakeresztet, melyeket a bírósági végzés nyomán június végén eltávolított 50 betonkereszt helyére emeltek. A keresztekre Román hős (Erou roman) feliratú, a román zászló színeivel díszített táblácskákat szereltek, a nagyobb keresztre „A román hadsereg hőseinek emlékére” felirat került, alsó részére román zászlót tekertek.

A vasárnapi megemlékezésre a Hargita Népe online beszámolója szerint több moldvai megyéből és Bukarestből autóbusszal érkeztek a résztvevők. A helyszínen rendőrök, csendőrök és a rohammentő-szolgálat (SMURD is jelen voltak. A Székelyhon fotókkal gazdagon illusztrált tudósítása szerint a vasárnapi felvonuláson a résztvevőknél egy nyíltan magyarellenes molinó is volt, melyen helytelen román megfogalmazással, helyesírással a „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” felirat állt. Ezen – utalva az 1919-es román bevonulásra – azt is írták: „Magyarország nincs Európa térképén”. Továbbá egy összefüggéstelen, helytelen román szöveg is szerepelt rajta, mely magyarul így értelmezhető: „A barbár magyarok rablási szándékkal érkeztek vidékeinkre 1290-ben. Ezt követően a mongol-magyarok családjaikat is idehozták” – írta a hírportál.

A RÉSZTVEVŐKNÉL A KORÁBBAN HASZNÁLT „VALAMI ÖRÖK. ERDÉLY ROMÁN FÖLD” FELIRATOT IS LÁTNI LEHETETT.

A román zászlókat lengető, többnyire román népviseletbe öltött mintegy 200 fős tömeg bevonult a temetőbe, ahol terített asztal várta. A Maszol.ro azt írta, a hangszórókból román katonadalok és a román himnusz zengett. Ortodox szertartást tartottak, és felolvasták azoknak a román hősöknek a névsorát, akiknek a maradványai szerintük az úzvölgyi temetőben nyugszanak. A résztvevők „Jelen!” felkiáltással válaszoltak a nevekre. A hírportál szerint Mihail Tarnoveanu azt hangoztatta, bármit megtesznek azért, hogy a fakeresztek a helyükön maradjanak. Európa- és külföldellenes beszédében a külföldi vendégmunkások ellen is szót emelt, hangsúlyozva, hogy „Románia a románoké és a románok hazája is kell maradjon.”

ARRÓL IS BESZÉLT, HOGY A ROMÁNIAI ISKOLÁKBAN HÁTTÉRBE SZORUL A ROMÁN TÖRTÉNELEM OKTATÁSA, ÉS KIFOGÁSOLTA, HOGY A ZSIDÓK TÖRTÉNELMÉRŐL ÉS A HOLOKAUSZTRÓL TANULNAK A DIÁKOK. A MEGEMLÉKEZÉS GYERTYAGYÚJTÁSSAL ÉS KÖZÖS LAKOMÁVAL FOLYTATÓDOTT.

A Székelyhon azt írta, hogy az ünnepség végén a jelenlévők román zászlót húztak fel arra a zászlórúdra, melyre augusztus 26-án a Csíkszentmárton község szervezte ünnepségen a sírkertben eltemetett magyar honvédekre emlékezők magyar nemzeti lobogót vontak fel. A piros-fehér-zöld zászló a vasárnapi román megemlékezés kezdetén már nem volt a rúdon – írta a hírportál. A Hargita megyei Csíkszentmártonhoz tartozó, elnéptelenedett Úzvölgye település nemzetközi katonatemetője négy éve vált román-magyar konfliktus helyszínévé. 2019-ben a román hősök napján több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű ortodox felszentelésén, amelyet több száz székely élőlánccal próbált megakadályozni, sikertelenül.

A román védelmi minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) 2019. június 12-én közzétett összegzésében tisztázta, hogy nem Úzvölgyében temették el azokat a román katonákat, akiknek a nevét a román nacionalisták megemlékezésein rendre felolvassák.

(MTI)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Agyhalál: figyelem! A DK bemutatta a „DK Plusz” nevű szarságát – A fél ország ezen röhög

Elődeik leverték az 56-os forradalmat – A baloldalnak semmi joga nincs ünnepelni, emlékezni október 23-án – Gondoljunk csak 2006-ra