in , ,

Polexit? Akár Lengyelország uniós kilépését is kezdeményezheti a varsói kormány

Csütörtökön dönthet a varsói alkotmánybíróság arról, hogy a lengyel vagy az uniós jognak van elsőbbsége Lengyelország jogrendszerében.

A várakozások szerint a testület a nemzeti jog primátusát fogja megállapítani. Ez borítékolhatóan újabb komoly konfliktusokat okoz majd a lengyel vezetés és az Európai Unió között.

Varsó úgy véli, hogy az Európai Bizottság jogalap nélkül próbál meg beavatkozni a belügyeibe, ezért indították meg a vizsgálatot az alkotmánybíróságon. A lengyel jogrendszer reformját már a kezdetektől fogva éles kritikák övezik az Európai Unió részéről. A vádak szerint az átalakítás jelentősen csökkenti a jogrendszer függetlenségét, a Varsóban hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt viszont indoklása szerint a bíróságok hatékonyságának növelését szeretné elérni.

Az EU-ban sokan attól tartanak – köztük az Európai Bizottság is -, hogy ha a lengyel alkotmánybíróság kimondja a lengyel jog elsőbbségét az uniós joggal szemben, az a közösség jogrendszerének alapját rengetné meg. Az Európai Unióban a közösségi jognak primátusa van a nemzeti jogrendszerekkel szemben, az uniós szabályokat a tagállamoknak implementálniuk kell a saját jogrendjükbe.

Ezen a rendszeren tavaly már lyukat ütött a német alkotmánybíróság, amely kimondta, hogy egy adott ügyben az Európai Unió Bírósága túlterjeszkedett a hatáskörén, valamint önkényes jogértelmezést hajtott végre, és emiatt a döntése nem kötelező érvényű. Az Európai Bizottság akkor úgy reagált, hogy a német döntés sérti az uniós jog alapelveit, amiért kötelezettségszegési eljárást kell indítani.- írta az euronews.

 

(vadhajtasok.hu)

 

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Nem stadion – Elkészült a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot

      Varga Judit kimondta a lényeget: „Az EU ne akarjon beleszólni, hogyan nevelik gyermekeiket a magyar szülők!”