in ,

Lengyel ellenállás: egy centet sem fizet az Európai Bizottságnak Lengyelország

Beint az EU-nak Lengyelország

A Turów szénbánya ügyében bírói rablótámadást hajtott végre az Európai Unió Bírósága – véli Marcin Romanowski igazságügyi miniszterhelyettes.

 

Az Európai Bíróság döntése értelmében Lengyelországnak pénzbüntetést kell fizetnie az Európai Bizottságnak, mert a közép-európai állam nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh–lengyel határon fekvő Turów szénbányában. Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk,

a cseh és a német határhoz közel fekvő lignitbánya ügyét Csehország vitte a bíróság elé

, miután a lengyel hatóságok engedélyezték a kitermelés folytatását egészen 2044-ig. A bányát tulajdonló állami cég (PGE) 2022-ig tovább kívánja növelni a kitermelés ütemét is, a tervek között szerepelt a lelőhely kiterjesztése a cseh-lengyel határ irányában.

A bírság májusi átmeneti helyzetértékelése szerint Lengyelország jogellenesen hosszabbította meg a bánya lejáróban lévő engedélyét, így a több évtizede működő lelőhelyet fel kell számolni. Ez egyben azt is jeleni, hogy a luxemburgi döntés értelmében a régió egyik legnagyobb munkaadójának be kell zárnia a kapuit. A lengyel kormány ugyanakkor májusban bejelentette,

nem hajtják végre az ideiglenes döntést, a kitermelés nem áll le, és minden jogi és diplomáciai eszközt bevetnek, hogy a bánya tovább tudjon működni.

A nemrég született döntés értelmében napi 500 ezer eurót kell fizetnie Lengyelországnak, egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének május 21-i, a bányászatot megtiltó határozatához. A mai napig számolva 61 millió euró a kötbér és ez naponta félmillió euróval növekszik, amíg nem teljesíti az ország az EU szabta feltételeket. A cseh kormány ennél jóval magasabb, napi 5 millió eurós bírságot próbált kiharcolni.

Az ügy azonban tovább bonyolódik, ugyanis a lengyel kormány nem ért egyet az aránytalannak ítélt döntéssel. Álláspontjuk szerint a bánya bezárása milliókat sodorna veszélybe, hiszen aláásná az ország energiabiztonságát, ha egyik napról a másikra bezárnák a lengyel villamosenergia-termelés 7 százalékát adó erőművet. Ezért a konzervatív lengyel vezetés nem hajtja végre a döntést.

Marcin Romanowski, igazságügyi miniszterhelyettes kijelentette, „bírói rablótámadás, lopás történt fényes nappal. Egy centet sem fizetünk nektek.”

A lengyel kormány szerint az EUB a döntéssel túllépte a hatáskörét, olyan energiabiztonsági kérdésekbe, mint a tagállami energiamix ugyanis nem szólhat bele. A döntéssel a bíróság tovább eszkalálta a konfliktust, aminek a végére így nehéz lesz pontot tenni – tette hozzá a lengyel vezetés. A bíróság továbbá jelezte azt is, hogy az ügyet érintő másik fontos kérdésről, a bánya engedélyének meghosszabbításáról később hoz végleges döntést. Vagyis korántsem ért véget a cseh és a lengyel kormány, illetve Lengyelország és az Európai Unió közötti konfliktus. Sőt, a lengyel ellenállás miatt csak most éleződik igazán.

Gergi-Horgos Mátyás

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Mézgáék, Berényiék és Moslék

Bayer Jakabot csicskít: Jakab arra a kissrácra hasonlít, aki a többiek biztatására bedobja az ablakot