in , ,

Pilhál: Trianoni diktátum: június 4-én este a világ minden magyarja gyújtsa meg az Összetartozás Tüzét!

Mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg egy-egy tűz a trianoni diktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából és összetartozásunk jelképeként

Mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg egy-egy tűz a trianoni diktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából és összetartozásunk jelképeként – kezdeményezte a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. Már a világ ötven országából jelezték, hogy meggyújtják az Összetartozás Tüzét.

Éppen egy évszázada zúzta szét a trianoni diktátum Szent István király ezeresztendős Kárpát-medencei államát, földarabolva Magyarországot, szétszórva nemzetünk részeit. Ám a tíz évvel ezelőtt megszavazott kettős állampolgársági törvény lehetőséget adott az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyaroknak, hogy közjogi értelemben újra az anyaország részévé, annak állampolgáraivá válhassanak, vagyis a területi szétszakítottság ellenére újra összetartozhassanak. Erre a három számra (ezer, száz és tíz) emlékeztetve kezdeményezte a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség az Összetartozásunk Tüze eseményt a trianoni diktátum aláírásának századik évfordulóján, amelyhez várják minél több önkormányzat, intézmény, szervezet, közösség, család, magánember csatlakozását szerte a nagyvilágból.

 

Mint Jakab Annamária, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke a PestiSrácok.hu-nak elmondta: ez nem cserkészprogram, hanem összmagyar akció, amihez bárki csatlakozhat. Kiemelte:

Célunk, hogy 2020. június 4-én budapesti idő szerint 20 óra 20 perckor mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg egy-egy tűz Trianon századik évfordulója alkalmából és összetartozásunk jelképeként. Minél több országban, településen, közösségben, családban csatlakozzanak ehhez az eseményhez azok az emberek, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik magukat.

E sorok írásakor már a világ ötven országából, 1343 településről jelezték magyarok, hogy meggyújtják az Összetartozás Tüzét a diktátum évfordulóján este.

 

 

Az Összetartozás Tüze kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. Ehhez nem kell mást tennie, mint az esemény honlapján (gyujtsukmeg.ma) gyors regisztrációt követően rákattint a csatlakozás gombra, és bejelöli a térképen, hol gyújt majd tüzet.

A kezdeményezés egészen 1933-ig, a gödöllői Cserkész Világtalálkozóig („jamboree”) nyúlik vissza, amikor a Magyar Cserkészszövetség megrendezte a Magyar Szolidaritás Napját. Ezen a napon a cserkészek tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban – mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak. 1996-ban a Millecentenárium alkalmából a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség máglyagyújtási akciót szervezett a Kárpátok gerincére, az ezeréves határra. Akkor több tucat tűz égett egy időben.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2003 augusztusában a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújította ezeket a kezdeményezéseket, és ennek nyomán a Kárpát-medencében és az egész világon, Kazahsztántól Honoluluig, Narviktól Rio de Janeiróig, Ausztráliától Japánig fellángoltak a cserkész tábortüzek vagy gyertyácskák, időzónánként körbejárva a Földet

– olvasható az Összetartozás Tüze honlapján. Mint írják: bárki csatlakozhat, aki egyetért a kezdeményezés céljával, és a tűzgyújtás helyszínének országa törvényei szerint nagykorú, cselekvőképes, vagy nagykorú és cselekvőképes felügyelete mellett végzi a tevékenységet, tudomásul veszi és elfogadja a szervezők által leírt szabályokat, betartja a helyszín országának és hatóságainak előírásait, beleértve a tűzvédelmi, a gyülekezési és a karanténhelyzetre vonatkozót. A szervezők azt javasolják, ne egyedül, magányosan, hanem közösségben gyújtsunk tüzet. Az akcióhoz ITT lehet csatlakozni.

Mint arról beszámoltunk, a trianoni diktátum gyászos évfordulójára a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége is közös, a magyarság összetartozását erősítő akciót hirdetett. Azt kérték: felekezettől függetlenül minden Kárpát-medencei egyházközség és gyülekezet június 4-én, csonka-magyarországi idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját. Akár tizenötezer harang kondulhat meg egyszerre az egész Kárpát-medencében. A szervezők azt írták: „Június 4-én zúgjanak a harangok, hogy emlékezzünk, imára kulcsoljuk kezünket és előre tekintsünk. Mert soha nem feledve, mindig emlékezve leszünk csak képesek saját magyar közösségünkben a megújulásra, a Kárpát-medencei jövőnk közös tervezésére, ahogy a keresztény ember gyászmunkája is nyugvópontra jut a feltámadás hitében”.

 

(Pilhál Tamás, pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Trianon 100 – Trianon-emlékművet avattak Budapesten, a XVIII. kerületben

Egy hihetetlen égi jelenség Magyarország felett – Megjelent Nagy-Magyarország!