in , ,

Párhuzamos György akcióban – Kormányzati körökig érhetnek a szerb lehallgatási botrány szálai

Egyelőre nem tudni, hogy csupán a hatalom párton belüli átrendeződéséhez, esetleg komolyabb belpolitikai változásokhoz vezethet-e az, ami Szerbiában zajlik.

The silhouette of Georges Soros of the Soros Fondation, is pictured as he speaks to the media at the World Economic Forum in Davos, Switzerland, Wednesday, Jan. 25 ,2012. The overarching theme of the meeting, which will take place from Jan. 25 to 29, is "The Great Transformation: Shaping New Models".(AP Photo/Michel Euler)
Egyelőre nem tudni, hogy csupán a hatalom párton belüli átrendeződéséhez, esetleg komolyabb belpolitikai változásokhoz vezethet-e az, ami Szerbiában zajlik. A szerb média már hetek óta foglalkozik Alekszandar Vucsics lehallgatásának és az ellene tervezett állítólagos merényletnek az eddig ismert, valamint feltételezett részleteivel. A szálak a kormányig, a Szerb Haladó Pártig és külföldi titkosszolgálatokig vezethetnek. A cél állítólag az ország destabilizálása.

Egy rendőrségi vezető korábban közzétett beszámolója szerint január végén merényletet terveztek a szerb elnök ellen azok a bűnözői csoportok, amelyek tagjait a szervezett bűnözés elleni akciók során a rendőrség letartóztatta. Már korábban nyilvánosságra hozták, hogy Alekszandar Vucsicsot és családtagjait jogtalanul lehallgatták. Ana Brnabics kormányfő erről vasárnap azt mondta,

bebizonyosodott, hogy a köztársasági elnököt és a családját 1572 alkalommal hallgatták le illegálisan.

Hozzátette, hogy az ügyhöz köze van a kormányzó Szerb Haladó Párt magas beosztású tisztségviselőinek, valamint a belügyminisztérium egyes tagjainak is. – A bizonyítékokat már a szervezett bűnözés elleni ügyészség vizsgálja – mondta Brnabics. A miniszterelnök véleménye szerint egy olyan szerteágazó hálózatról van szó, melyben a biztonsági szolgálatok tagjain kívül egyes párttársak is benne vannak, ugyanakkor kapcsolódik a szervezett bűnözéshez, egyes médiumokhoz, az igazságügyi rendszer bizonyos részéhez és külföldi szolgálatokhoz is. – Szerbia destabilizációja volt a cél azáltal, hogy fizikailag vagy bármilyen más módon eltávolítsák Vucsicsot – magyarázta.

Az újságokban az egyik magas rangú pártisztséget is betöltő miniszterre célozgatnak, akit külföldi titkosszolgálatok azzal bíztak meg, hogy próbálja meg a pártot úgy átalakítani a jövőben, hogy a mostani elnök valamilyen módon háttérbe szoruljon.

Árulásról, államcsínykísérletről is cikkeznek, de egyelőre nem derültek ki egyéb részletek, és a kormánytagok, magas beosztású személyek közül is mindenki a helyén maradt.

Azt nehéz megjósolni, hogy vihar előtti csendről van-e szó, vagy végül bizonyítékok híján nem történnek látványos letartóztatások. Korábban Milos Vucsevics, Újvidék polgármestere és a Szerb Haladó Párt alelnöke is azt mondta, hogy az állítólagos összeesküvésnek miniszterek és magas beosztású párttagok is részesei. Zorana Mihájlovics, a szerb kormány alelnöke pedig azt mondta, nem maradhatnak az állami szervek kötelékében azok, akik részt vettek az államfő lehallgatásában. Hozzátette, hogy fel kell deríteni az államapparátusban dolgozó személyek és a bűnözői csoportok közötti kapcsolatokat.

 

 

 

 

A lehallgatással és az állítólagos merényletre vonatkozó tervvel kapcsolatos bizonyítékokat a szervezett bűnözés elleni ügyészség vizsgálja. Arról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra bizonyítékokat, hogy Vucsics közeli munkatársai, párttársai vagy kormánytagok is valóban érintettek lennének. Az viszont, hogy Vucsicsot lehallgatták és a beszélgetéseiről feljegyzések is készültek, tényként kezelhető, és vizsgálják a körülményeket.

A szerb elnök vasárnap a nemzetbiztonsági tanács ülését követően drámai hangvételben beszélt a Koszovóval kapcsolatos témáról, a szervezett bűnözés elleni harcról is. A még szabadlábon lévő bűnözőket egyúttal figyelmeztette, hogy az állam nem fogja eltűrni a kábítószer-kereskedők és a gyilkosok tevékenységét. Vranjétól Szabadkáig és Valjevótól Nišig letartóztatásokat helyezett kilátásba, ami utalhat a jövőbeni eseményekre.

A sajtótájékoztatón sokkoló képeket is bemutattak, melyek a különböző szurkolói csoportokba is beépült alvilági figurák közötti brutális leszámolások „eredményeit” szemléltették.

A harminc másodperces videóban az alvilágtól lefoglalt fegyvereket is bemutatták, melyek között merénylet kivitelezésére alkalmas távcsöves puska is volt. 2003. március 12-én az akkor reformernek kikiáltott Zoran Djindjics miniszterelnököt a szerb kormány székházának bejárata előtt távcsöves puskával lőtték le.

 

 

(Tóth Péter (Vajdaság), magyarnemzet.hu)

 

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A koronavírusos Feriné rosszul van: láz, fejfájás és végtagfájdalom gyötri

Lázadnak az ellenzék szavazók a Várban! Vénaszájú Márta megalázta saját szavazóit is