in ,

Orbán Viktor: Azért jöttem, hogy megvédjem a hazámat

Ismét támadták a kormányt az EP-ben – közösen bírált jobbikos és MSZP-s politikus

 

Magyarország és a magyar kormány elkötelezettsége az Európai Unió irányában nem megkérdőjelezhető, ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével – hívta fel a figyelmet a kormányfő tegnap az Európai Parlamentben, ahol ismét Magyarországról vitáztak a képviselők. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta, nem fogják „jogi lépésekkel megoldani” a napirenden szerepelt problémákat, így a CEU-val, a civil szervezetek elszámoltatásával és a határvédelemmel kapcsolatos ügyeket, mivel azokat csak akkor lépik meg, ha valaki megszegi az alapszerződéseket. A plenáris vitában a jobbikos Balczó Zoltán és a szocialista Ujhelyi István egyaránt támadta Orbán Viktort és a magyar álláspontot.

Orbán Viktor szerint Magyarország és a kormány elkötelezettségét az Európai Unió irányában nem lehet megkérdőjelezni, a kritikákat csupán a hibák kiküszöbölése érdekében kell megfogalmazni. A kormányfő az Európai Parlament ülésén szólalt fel hazánk védelmében, amelyen a magyar alapjogok helyzetét tűzték napirendre. A miniszterelnök leszögezte: nincs ténybeli alapja annak, hogy a kormány törvénnyel bezárta volna Soros György amerikai pénzügyi spekuláns Budapesten működő magánegyetemét.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta, nem fognak jogi lépéseket tenni, erre elmondása szerint akkor van szükség, ha valaki megszegi az alapszerződést. Az EB ugyanakkor bejelentette: kötelezettségszegési eljárást indít hazánk ellen a CEU-t érintő törvénymódosítás miatt. Manfred Weber, az Európai Néppárt EP frakciójának vezetője a parlamenti vitában ugyan bírálta Orbán Viktort a szóban forgó ügy kapcsán, ám védelmébe is vette a kormányt azzal összefüggésben, hogy a civil szervezetek átláthatóságára törekszik

Nincs ténybeli alapja annak, hogy a kormány törvénnyel bezárta Soros György amerikai pénzügyi spekuláns Budapesten működő magánegyetemét. A helyzet abszurd: olyan, mint amikor gyilkossággal vádolnak meg valakit, el is ítélik, miközben az állítólagos bűncselekmény áldozata él és virul, sőt gyilkost kiáltozva maga is mutogat az elítéltre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyen Magyarországról tartottak vitát.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a magyar Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás nem tesz mást, mint egységesíti a külföldi egyetemekre vonatkozó szabályozást, bezárja a spekulációk és visszaélések lehetőségét.

Orbán Viktor a nemzeti konzultáció­ról elmondta, Magyarországon az elmúlt évtized alatt szokásossá vált, hogy rendszeresen megkérdezik az ország ­polgárait. Hozzátette, most a magyar kormány konkrét ügyekben Brüsszelben képviselendő álláspontjának kialakításához kéri a magyarok támogatását. A nem kormányzati szervezetekre vonatkozó szabályozással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezet az amerikai mintát veszi át. – Nem akarunk mást, mint azt, hogy az NGO-król tudni lehessen, milyen pénz és milyen érdek áll mögöttük. Ez nem csorbítja az alkotmányos jogukat, hogy hallathassák a hangjukat – fogalmazott a kormányfő.

Forrás: MTI

A miniszterelnök szerint méltatlan, hogy Brüsszelben fogadják SorostLeszögezte, hogy Magyarország, és a magyar kormány elkötelezettsége az Euró­pai Unió irányában nem megkérdőjelezhető, ugyanakkor „számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével”, ezért pedig szeretnénk a közösséget megreformálni.

Frans Timmermans (képünkön), az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta, nem fogják „jogi lépésekkel megoldani” a napirenden szerepelt problémákat, mivel azt csak akkor teszik, ha valaki megszegi az alapszerződéseket. Ugyanakkor szerinte csak akkor születhet megállapodás arról, hogy az Európai Uniónak milyen irányban kell közösen tartania, ha vitát folytatnak. Úgy vélte, a felsőoktatási törvény módosítása sokak szerint azt célozza, hogy bezárassák a CEU-t.

Manfred Weber, a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt frakcióvezetője kritikával illette a magyar kormányt a CEU-t érintő intézkedése miatt. A politikus úgy fogalmazott: 25 éven át jó gyakorlat volt, hogy a Közép-európai Egyetem egy magyar és egy amerikai diplomát adott ki, és nem értik, hogy miért kellett ezt megváltoztatni. ­

Weber ugyanakkor Orbán Viktor védelmében hangsúlyozta: nem világos számára, mi a zöldek problémája azzal, hogy a magyarok tudni akarják, kitől kapják a pénzt a civil szervezetek külföldről, hiszen éppen ők kíváncsiak arra, milyen orosz befolyás lehet más szervezetek mögött. Megjegyezte azt is, hogy a magyar kormányfő sosem tért le az Európai Néppárt által képviselt útról.

A vitában hevesen támadta a miniszterelnököt Gianni Pittella, a szocialista frakció vezetője, aki szerint nem igaz, hogy Soros György egymillió menekültet akart volna betelepíteni, és különben is „mindegy, mit akarna egy amerikai milliárdos”. Úgy vélte, a néppártnak fel kell tennie a kérdést: lehetséges-e Orbán Viktor jelenlétét megtűrni olyan családban, ahová olyanok tartoznak, akik annak idején felépítették a demokráciát.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője szerint Orbán Viktor 1989-ben „progresszívebb módon nyilatkozott, mint az akkori SZDSZ”, azóta viszont elüldözi a kritikus médiumokat, vissza akarja állítani a halálbüntetést, most pedig úgy döntött, bezáratnak egy egyetemet. – Mi a következő lépés? Kertész vagy Konrád könyveit akarják elégetni a Kossuth téren? – kérdezte.

Forrás: MTI

A miniszterelnök Brüsszelben védte meg a magyar álláspontot

A kormányfőnek címezve szavait Nigel Farage, a brexit elkötelezett hívének számító brit politikus úgy fogalmazott: Magyarország bátor volt, hogy a menekültkvótáról népszavazást tartott. Felvetette továbbá, hogy ha az EU-ról tartanának népszavazást, lehet, hogy „csatlakozhatnának a brexitklubhoz, és közösen csinálhatnánk valami jót”.

A Jobbik EP-képviselői egymástól eltérő módon foglaltak állását. Morvai Krisztina az itthoni tüntetésekkel kapcsolatban azt mondta, résen kell lenni, mivel a szólásszabadság és az oktatás szabadsága melletti kiállásról szóló tüntetéseken az „Oktatási szabadság!” táblák mellett, ott vannak a „Bontsátok le a a kerítést!” táblák is, ami egyszerű árukapcsolás.

Balczó Zoltán viszont azt emelte ki: a Jobbik szemben áll Soros Györggyel, de a CEU megszűnését a kormány olyan hatalmi önkénnyel akarja elérni, ami elfogadhatatlan precedenst teremtene. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője hazaárulással vádolta ­Orbán Viktort. „28 éve ön a sztálinista állampárt szétverésében vett részt, most pedig egy putyinista típusú állampártot épít. Egyet kérek önöktől – fordult az EP képviselőihez –, vizsgálják a magyar jogállamiság helyzetét, de egyelőre ne büntessenek, mert Orbán Viktor érdemel büntetést.”

Orbán Viktor válaszában a migráció­val összefüggésben rámutatott, Magyarország betartja a dublini rendeletben foglaltakat, ami miatt elismerést érdemelne, nem pedig bírálatot. – Mi valójában a schengeni szerződést tartjuk be – szögezte le, hozzátéve: aki beengedi Euró­pába a migránsokat, számoljon azzal, hogy gyermekei, unokái más világban fognak élni. Kitért arra is, hogy nem könyöradomány, amit Magyarország kap az Európai Uniótól, a kohé­ziós politikával minden tagország jól jár, így nem kérhetik tőlünk, hogy „fogjuk be a szánkat”.

Békemenet lehet Brüsszelben

Egy spontán tüntetést szervezett a CÖF Brüsszelben, mert csak a mai tüntetésüket engedélyezte a rendőrség arra ­hivatkozva, hogy már kiadtak egy másik engedélyt, az viszont egy CEU melletti demonstrációra szólt, tudta meg lapunk Csizmadia Lászlótól, a CÖF alapítójától. Kérdésünkre, hogy lesz-e békemenet Brüsszelben, Csizmadia elmondta, elképzelhető, ha Magyarország ellen ott döntések születnek.(MI)

Azzal összefüggésben, hogy Orbán Viktor maga is a Soros Alapítvány ösztöndíjával tanult annak idején külföldön, a kormányfő közölte: sok mindent gondol Soros Györgyről, de azt nem, hogy „valaha az életében is azért adott volna bárkinek ösztöndíjat, mert azt gondolná, azzal megvásárolta volna élethosszig a véleményét”.

A kormányfő a vitát követő sajtótájékoztatóján kiemelkedő nemzetközi pénzügyi spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt, aki „tönkretette emberek tízmillióinak életét, amikor bedöntötte az angol fontot és megtámadott más valutákat”. – Milliók szegényedtek el azért, hogy neki profitja legyen – jelentette ki.

Eközben a CEU rektorhelyettese az RTL Klub beszámolója alapján arról beszélt, elképzelhető, hogy Budapesten csak egy felnőtt oktatási kurzus vagy a könyvtár egy része lesz, az érdemi oktatási tevékenység viszont más városba, például Prágába vagy Bécsbe kerülhet.

Nem indul jogállamisági eljárás

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, mert a bírálók szerint bezárással fenyegetik a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) – jelentette be a brüsszeli testület vezető szóvivője. A korábbi sajtóhírek durva támadást valószínűsítettek Brüsszel részéről Magyarország ellen, de csak kötelezettségszegési eljárás lett belőle, nem indul tehát jogállamisági eljárás.

Margarítisz Szkínász beszámolt arról, a vitás kérdésekben folytatja a bizottság a párbeszédet a budapesti kormánnyal. A szóvivő a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásról elmondta, úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a törvénymódosítás ügyében.

Kiemelte, hogy a bizottság szakértői „mélyreható jogi értékelést” folytattak a magyar felsőoktatási törvény ügyében, és ennek alapján a testület arra a megállapításra jutott, hogy az nincs összhangban a közös belső piac szabadságára vonatkozó szabályokkal: kérdések merültek fel egyebek mellett a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságával, valamint az akadémiai és az oktatási szabadsággal kapcsolatban. A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a kifogásokra.

Ha a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az EB úgy dönthet, hogy úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően – ha szükséges – a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet. Margarítisz Szkínász emellett hangsúlyozta, hogy választ adnak a kormány Állítsuk meg Brüsszelt! nevű kampányában megfogalmazott „hamis állításokra”.

Az EB szerdán „Lássuk a tényeket” néven ki is adott egy magyar, illetve angol nyelvű tájékoztatót, amelyben tételesen válaszoltak a kormány szerintük téves állításaira. A tájékoztatóban állítják: Brüsszel nem akarja eltörölni a rezsicsökkentést, más tagállamokban, ahol a hatóságok nem szabályozzák az áramdíjakat, a háztartási fogyasztók egyre kevesebbet fizetnek a villamos energiáért. Tagadják, hogy Brüsszel illegális bevándorlókat akarna beengedni Magyarországra.

A kiadvány szerint az EU nem tolerálja az embercsempészetet. Szerintük nincs bizonyíték arra, hogy civil szervezetek csempész-bűnszövetkezetekkel működnének együtt. Brüsszel úgy látja, a külföldről támogatott szervezetek nem akarnak hazánk belügyeibe átláthatatlan módon beavatkozni. A kiadvány szerint Brüsszel nem támadja a magyar munkahelyteremtést, az adózással kapcsolatos kérdésekben pedig akkor születik uniós szintű döntés, ha azokkal minden tagállam egyetért.

sorosék tiltakoznak

A Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok nem támogatnak olyan civil szervezeteket, amelyek kedveznének az embercsempészeknek – állította Jordi Vaquer, az alapítványok európai regionális igazgatója szerdán a La Stampa című olasz napilapnak. Vaquer, aki az Európai Nyílt Társadalom Kezdeményezés igazgatója is, kifejtette: az alapítványok nem finanszírozzák a Szicíliai-szorosban tevékenykedő civil szervezeteket és nem támogatják az Orvosok határok nélkül olaszországi szervezetét, sem pedig a máltai székhelyű Migration ­Offshore Aid Stationt. Nem finanszíroznak bajba jutott migránsokat felkutató és kimentő tengeri akciókat – magyarázta. „

A már Európában tartózkodó migránsokkal foglalkozunk, integrációjukkal, az emberi jogok tiszteletben tartásával, befogadásukkal” – jelentette ki, aláhúzva, hogy az alapítványok inkább Kelet-Európában vannak jelen, mint Olaszországban. Ismert: a Frontex euró­pai határ- és partvédelmi ügynökség, valamint a szicíliai Catania ügyészsége egyaránt úgy nyilatkozott, hogy a földközi-­tengeri mentésben közreműködő civil szervezetek egy része líbiai területi vizeken veszi fedélzetre az embereket, s ezzel az embercsempészeknek kedveznek. Carmelo Zuccaro olasz ügyész korábban a La Stampának elmondta: bizonyítékaik vannak az embercsempészek és egyes civil szervezetek közötti közvetlen kapcsolattartásra vonatkozóan, és a szervezetek támogatói között Soros Györgyöt is megnevezte. Zuccaro hozzátette, miközben az olasz parti őrség irányította mentési akciók­ban a csoportokat kísérő embercsempészeket is megpróbálják azonosítani, ez az NGO-hajókon nem történik meg. Frans Timmermans, az Európa Bizottság alelnöke az Európai Parlament szerdai ülésén azt bizonygatta, hogy az NGO-k nem működnek együtt az embercsempészekkel.

forrás: magyaridok.hu

Európai virtus

Orbán Viktor teljes beszéde az Európai Parlament plenáris ülésén