in ,

Nem stadion – Új magyar fegyverek a rendőrségnek

A HONVÉDSÉGNÉL MÁR HASZNÁLJÁK A KISKUNFÉLEGYHÁZÁN GYÁRTOTT PISZTOLYOKAT

A rendőrség közel negyvenezer darab új, magyar gyártású lőfegyver beszerzéséről döntött. Az oldalfegyverek lecserélése szinte az egész hivatásos állományt érinti.

A rendőrség nemrég 38 ezer fegyver beszerzéséről döntött – számolt be a Zsaru Magazin. A portál úgy tudja, heteken belül megkezdődik a kiszolgált kézifegyver-arzenál begyűjtése, helyettük pedig modern, CZ P–07 és CZ P–09 jelzésű modelleket rendszeresítenek.
Hozzátették: az új oldalfegyverek szakszerű és biztonságos kezelése érdekében a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ január 20-án mutatta be a fegyvereket, majd megkezdte az állomány új típusra való felkészítéséért felelős lőkiképzők oktatását.


A Magyar Nemzet értesülései szerint a fegyverek hazai gyártásúak lesznek. A Zsaru Magazin írásából kiderült: a rendőrség olyan típust keresett, amely igazodik az ország négy évszakos klímájához, az annak megfelelő ruházathoz, tehát akár kesztyűben, illetve taktikai kesztyűben is működtethető.

A CZ pisztolyok a jelenleg alkalmazott fegyverekhez képest töltötten is elfogadható önsúlyúak, megkönnyítik az állomány számára a 12 órás szolgálatot. A fegyverek kialakítása ergonomikus, jobb és bal kézzel is egyaránt használhatók. A tárak típustól függően 15-19 lőszer befogadására alkalmasak. Lényeges változás a korábbiakhoz képest, hogy az állománynak egységes fegyverzete lesz.

Ha külsőre van is némi eltérés a CZ P–07 és a CZ P–09 között, rendszerbe állásuk után a Magyarországon szolgálatot teljesítő összes rendőr azonos lőszerrel tüzelő, egyforma kezelésű maroklőfegyverekkel veszi fel a szolgálatot. Az új fegyverek használhatóságát növeli a gyártó által a csövön kialakított szereléksín, amely lehetővé teszi fegyverlámpa vagy lézerirányzék rögzítését is.

A lap leírása szerint a CZ P–09 208 milliméter hosszú, 148 milliméter magas és 37,5 milliméter széles, üresen 776, töltve 860 gramm, kisebb „testvére”, a CZ P–07 fizikai jellemzői valamivel szerényebbek. A pisztolyok külseje üvegszállal erősített kompozit anyagból készült, acél és műanyag alkatrészek vannak benne.
A Ceska Zbrojovka fegyverek nem ismeretlenek Magyarországon.

A Magyar Honvédség a rendőrség által most rendszeresítendő pisztolyokon kívül az azokkal azonos lőszert használó Scorpion Evo 3 géppisztolyokat és a BREN 2 elnevezésű gépkarabélyokat is rendszeresítette a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként. Az új kézifegyverek hadrendbe állítása folyamatosan zajlik a honvédség alakulatainál.

A cseh tervezésű fegyverek a kiskunfélegyházi fegyverüzemben, licencben készülnek. A gyár biztosítja, hogy minden Magyarországon használt kézifegyver – maroklőfegyver, géppisztoly, gépkarabély – hazai gyártású legyen. A cseh céggel összesen kétszázezer darab fegyver magyarországi előállításáról írt alá szerződést 2018-ban a HM Arzenál Zrt.

 

Megállapodás és repülőnap
Egyebek mellett a – jelenleg is korszerűsítés, bővítés alatt álló – kecskeméti repülőtér közös, civil és katonai használatáról szóló dokumentumot írt alá tegnap a Honvédelmi Minisztériumban Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP), Kecskemét polgármestere. Benkő Tibor azt is bejelentette: miután a szerdai kormányülésen is megkapta a támogatást, úgy készülnek, hogy 2021-ben ismét nemzetközi repülőnapot tartanak Kecskeméten. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség pilótái Kecskeméten nemcsak a város, hanem Magyarország, sőt a balti államok és Szlovénia légterének biztonságát is garantálják.

(Baranyai Gábor, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Megint baloldali erőszak! Elfogták a rendőrök az erzsébetvárosi tüntetés szervezőjét megütő férfit

Megérkeztek a legjobb képek a Niedermüller elleni tüntetésről! – Galéria