in ,

Nagyon nagy a baj a határnál – A szerb katonaságot is bevethetik a horgosi migránslövöldözés miatt

Hivatalos közleményt adott ki a rendőrség a pénteki migránslövöldözés kapcsán Szerbiában.

Az előállítottak közülük négy afgán és két török állampolgár. Az egyenruhások automata fegyvert és többtucatnyi golyót is találtak a migránsok által használt épületekben.

 

 

A szerb rendőrök és csendőrök a péntek hajnali lövöldözés után nagy számban vonultak a magyar–szerb határ közvetlen közelében lévő elhagyatott épületekhez, hogy átfésüljék a területet. A korábbi mezőgazdasági birtok környékét – amelyben gyakran lapulnak meg a migránsok – egy időre le is zárták.

Az incidens után a nagykikindai rendőrség az akciójában hat külföldi állampolgárt vett őrizetbe fegyver és robbanóanyag illegális előállításának, birtoklásának, viselésének és kereskedelembe hozatalának bűncselekményének vádjával. A szűkszavú rendőrségi közlemény azonban a gyilkosságok elkövetőinek kilétére nem tér ki.

Abban az elhagyatott épületben, ahol a lövöldözés történt és ahol a gyanúsítottakat megtalálták, a rendőrök egy automata puskát találtak több tucat lőszerrel.

 

 

Ezzel egy időben a rendőrség tagjai átvizsgálták a környéket, és egy másik automata puskát, valamint további 79 illegális migránst találtak, akiket befogadóállomásokra szállítottak.

A megsebesült migráns orvosi segítséget kapott, és  a rendőrség továbbra is intenzív munkát végez az esemény minden tényének és körülményének feltárása érdekében – áll a közleményben. A hat előállított illegális bevándorlót 48 órás őrizetbe helyezték.

Közben a szerb államfő is reagált a horgosi helyzet eldurvulására. Alekszandar Vucsics egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy szükség esetén Szerbia a katonaságot is kivezényli a szerb–magyar határhoz, hogy megakadályozza a migránsok közti leszámolásokat. A szerb elnök hozzátette: nem használhatják bűncselekmények elkövetésére az ország területét a bevándorlók.

A migránsok nem használhatják fel a területünket konfrontációra, gondoskodunk ennek leállításáról, ha kell, a hadsereget is bevonjuk. Nyilvánvaló, hogy nincs minden a legnagyobb rendben. Be fogjuk ezt fejezni. Jó nekünk Belgrádban, ahol a biztonság rendkívül magas, magasabb, mint az összes európai nagyvárosban, de mit tegyenek az emberek Horgoson és Magyarkanizsán?

– kérdezte Vucsics.

Mint kiemelte, szükség esetén más országok is bevetették a katonaságot, hozzátéve, hogy majd meglátja mindenki ebben az esetben, hogy ezek a bűnözők és embercsempészek hogyan tűnnek el egy nap alatt arról a területről. Vucsics azt üzente, így vagy úgy, de gondoskodni fognak a helyzet megoldásáról. Természetesen aggódnak az emberek – mondta Vucsics, aki hozzátette, hogy Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével is beszél erről. Kiemelte: ezen a területen szerbek és magyarok is élnek.

Megbízom a szerb rendőrökben, de ennek ellenére azt mondtam Bratiszlav Gasics miniszternek, hogy vagy megtesznek mindent, amit kell, vagy mondják szépen azt, hogy nem képesek erre. Engedjék át a helyet, kivezénylem a katonaságot és megtisztítunk mindent, őrizetbe vesszük és rács mögé helyezzük őket

– nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva az elnök a Pink szerb televízió műsorában.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Schiffer András: Ukrajna harapófogóba került

Bognár Zsoltnak elege lett a magyar közéletből: legyen elvárás és nemzeti minimum az ellenzéki politizálás milyensége és minősége