in ,

NAGY TALÁLKOZÓ – Berlinben tárgyalt Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor – ORBÁN VIKTOR: MAGYARORSZÁG DÉLI HATÁRAI EGÉSZ EURÓPÁT VÉDENI FOGJÁK A JÖVŐBEN IS

A migráció kapcsán világossá vált, amit eddig is tudtunk: a német és a magyar kormány máshonnan nézi a világot, így másképpen is értékelik a helyzetet

Berlinben tárgyalt Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön. A migráció kapcsán világossá vált, amit eddig is tudtunk: a német és a magyar kormány máshonnan nézi a világot, így másképpen is értékelik a helyzetet – szögezte le a magyar kormányfő.
  • Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan
  • Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról
  • Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában
  • Orbán Viktor megköszönte Németországnak az együttműködést és a barátságot

Máshonnan nézzük a világot, így másképpen is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

A kormányfő a közös sajtótájékoztatón kiemelte: a véleménykülönbségek nem akadályozhatnak abban, hogy keressék az együttműködés lehetőségét. Kijelentette: készen áll az együttműködésre ezen a területen is a német kancellárral.

Magyarország déli határa védve van, onnan migránsok nem érkezhetnek Németországba és Ausztriába sem, és „a határt védve tartjuk a jövőben is” – közölte.

A miniszterelnök kitért arra: Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen Magyarország területére. Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan, és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta – közölte. Emlékeztetett: Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett.

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és „készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát” – fűzte hozzá.

Közölte: Magyarország stratégiai célja megvédeni Európát azért is, hogy a Schengennel védett belső piac zavartalanul működhessen.

Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy Magyarország méltánytalannak érzi: gyakran a szolidaritás hiányával vádolják, holott komoly szolidaritásról tesz tanúságot a déli határ védelmével.

A kormányfő hivatalos közösségi oldalára felkerült videóban is megerősítette Orbán Viktor, hogy bár a németekkel másként látjuk a világot, de hazánk továbbra is együttműködésre törekszik Németországgal.

Kijelentette: napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének.

Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről – fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta: a segítségnyújtást illetően különböző válaszokat adnak. Magyarország szerint nem jó, ha az emberek az európai segítségnyújtásból azt a következtetést vonják le, hogy „lehet ide jönni”, mert akkor jönni is fognak. Ezért a segítséget kell odavinni, ahol szükséges, „nem akarunk importálni problémákat” – fogalmazott. Hozzátette: ez megközelítésbeli különbség, de nem akadály az együttműködésre törekvésben.

Orbán Viktor a gazdasági kapcsolatokat illetően kifejtette: Magyarország munkaalapú gazdaságot épít, célja a teljes foglalkoztatottság elérése, és ehhez az együttműködése Németországgal sokat tesz hozzá. A beruházási és kereskedelmi mutatók fantasztikusak, ezért most arról beszéltek, hogy mit tudnak tenni ennek folytatásáért – magyarázta.

Orbán Viktor szerint baráti hangvételben zajlott a megbeszélés.
Fotó: Reuters

Orbán Viktor hozzátette: az innováció és a technológia területén szorosabb együttműködésre van szükség, ezért munkacsoportokat hoznak létre, amelyek javaslatokat tesznek ennek érdekében.

Mint mondta, a visegrádi országok (V4) kereskedelmi volumene Németországgal 50 százalékkal magasabb, mint a német-francia kereskedelemé, tehát „új realitás bontakozik ki a szemünk előtt”, mert Európa növekedése szempontjából a jövő a Németország-V4 együttműködésben van.

Kérdésre megjegyezte: a magyar és a német kormány között teljes az összhang annak tekintetében, hogy a kereskedelempolitikában a minél alacsonyabb vámokban érdekeltek.

Felidézte: Magyarország az elsők között javasolta az európai védelempolitika és a közös európai hadsereg létrehozását, és Magyarország európai alapon szeretné megvalósítani a magyar hadsereg korszerűsítését, ezért együttműködne Németországgal.

Kérdésre Orbán Viktor közölte: szükség lenne egy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokságra, ezt Németország mentorálasával akarják kialakítani, és több országgal is tárgyalnak erről.

A magyar hadsereg korszerűsítése érdekében pedig német cégekkel keretszerződéseket írtak alá, így folyamatos lesz az együttműködés a két ország között – mondta.

A miniszterelnök megjegyezte: Magyarország az egyetlen olyan ország a nem német nyelvű világban, ahol az óvodától az egyetemig németül tanulhat egy gyermek, számos német nemzetiségi óvoda, iskola van Magyarországon, továbbá német nyelvű egyetem is. Az egyetem súlyát és tevékenységét meg kell növelni – vélekedett.

Orbán Viktor megköszönte Németországnak az együttműködést és a barátságot, amit az elmúlt évtizedekben tapasztaltak, s ami most is töretlen.

Harminc év nagy idő, és jó, hogy volt egy pillanat, amikor Magyarország és Németország egész Európa érdekében fontos és jó dologért szövetséget kötött, és megindult a kontinens újraegyesítése – utalt a rendszerváltozás eseményeire a kormányfő.

KOVÁCS ZOLTÁN: ÚJ SZINTRE LÉPHET AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS NÉMETORSZÁGGAL

Új szintre léphetnek, új minőséget kaphatnak a magyar-német kapcsolatok a gazdaságban, az innováció és technológia területén, valamint a védelempolitikában – értékelt a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-nek annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Berlinben megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

Kovács Zoltán utalt arra, hogy Németország áruforgalma a visegrádi négyekkel (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) másfélszer akkora, mint Franciaországgal.

A kormányszóvivő kiemelte: a gazdasági kapcsolatok erősödése különösen igaz lehet az együttműködésre az innováció és technológia terén. A német vállalatok jelentős része már eddig is magas hozzáadott értékű, rendkívül fejlett, jövőbe mutató iparágak képviselőjeként volt jelen, és Magyarország tovább keresi, új szintre akarja emelni az ilyen irányú együttműködést.

Ezért a következő hetekben, hónapokban az érintett magyar és német minisztériumok, illetve munkacsoportok révén keresik majd a további együttműködés lehetőségeit – jelezte.

A védelmi együttműködésről szólva Kovács Zoltán utalt Szijjártó Péter tárgyalásaira. A külgazdasági és külügyminiszter Berlinben azt mondta a közmédiának, hogy Magyarország és Németország között rendkívül szoros védelmi és védelmi ipari együttműködés jön létre; közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság alakul Németország támogatásával.

A kormányszóvivő közölte, hogy a védelmi együttműködés a hadosztály-parancsnokság és a haditechnikai fejlesztések, a magyar haderőreform témáját is érinti.
(magyaridok.hu)

Jurák Kata – Simicska kapitulált, eladja cégbirodalmát

AGYHALÁL – Hont Bandi szerint Simicska Lajos szerdai visszavonulásával Magyarországon megszűnt a sajtószabadság