in ,

Ezek a németek már megint tudnak valamit – Német lap: Orbán karácsonyra megkaphatja az uniós pénzeket

A magyar miniszterelnöknek lehetősége van arra, hogy karácsonyra „ajándékot” kapjon Brüsszelből.

Orbán Viktor karácsonyra „ajándékot” kaphat Brüsszelből, ugyanis nem kizárt, hogy a Bizottság feloldja azoknak a befagyasztott pénzeknek egy részét, amelyeket eddig visszatartott – írta meg a Handelsblatt.

A brüsszeli tudósító, Carsten Volkery szerint Orbán Viktor azért blokkolja az Ukrajna számára szánt segélyt, hogy megszerezhesse a Magyarország elől visszatartott forrásokat. A lap szerint korábban nagy felháborodást váltott ki Brüsszelben, amikor Orbán Viktor kezet fogott Putyinnal a kamerák előtt.

Most azonban az Unió mégis közel állhat ahhoz, hogy teljesítse Orbán legfőbb kívánságát, vagyis átutalja a visszatartott alapok egy részét.

A lap szerint az ügyben az Unió hitele foroghat kockán. A kérdés, hogy képes-e érvényt szerezni az általa kitűzött jogállami elveknek, vagy hagyja, hogy a magyar kormányfő akarata érvényesüljön.

 

Magyarország ismét vétóval fenyeget
A lap szerint a többi tagállam megint Orbán Viktor jóváhagyására szorul, hogy meg lehessen szavazni az Ukrajnának szánt 50 milliárdos segélycsomagot. Orbán Viktor kezében van még egy trükk is: a lengyel kormányváltás. Úgy tűnik ugyanis, hogy az EU-barát Donald Tusk veszi át az irányítást Varsóban, és ígérete szerint megnyitja a pénzcsapokat Brüsszelben. Ez pedig a Magyarországnak járó forrásokat is érintheti majd.

 

 

Összesen 110 milliárd euró forog kockán, amit a jogállamisági aggályok miatt tartanak vissza. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezért nehéz döntés elé van állítva. Segíteni szeretne lengyel konzervatív párttársának, de óvakodnia kell attól, hogy kettős mércét alkalmazzon. Mielőtt pénzt folyósítana Lengyelországnak, Magyarországnak is kell valamit teljesítenie.

Az uniós hivatalos álláspont az, hogy az utalások csak akkor indulnak meg, ha mindkét ország bevezette a kívánt igazságügyi változtatásokat. Azonban valószínűleg a politikai szempontok döntenek majd a végén.

„A tagállamok számára jelenleg a legfontosabb, hogy megszavazzák az Ukrajnának szánt segélyt, így nagy az esély arra, hogy Orbán Viktor karácsonyra milliárdos meglepetésben részesülhet” – összegezte Carsten Volkery, a Handelsblatt brüsszeli tudósítója.

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Igencsak beváltak a Vármegyebérletek – Lázár az ország-, és vármegyebérletekről: hárommillió bérletet adtunk el, a tömegközlekedésre szüksége van az embereknek, és az olcsó jegy iránt van érdeklődés

Ameddig a képen látható figurák képviselik az ellenzéket, addig biztos a folyamatos Fidesz győzelem…