in , ,

Mindenki nyugodjon le szépen – Varga Judit: Magyarországon a titkosszolgálat elválik a politikától

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hazánkban a titkosszolgálati döntések szakmai alapon történnek, nem politikai döntések alapján.

„Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától” – mondta az igazságügyi miniszter hétfőn Brüsszelben az izraeli kémszoftver ügyéről szólva. Varga Judit a gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásról is beszélt, a Magyar Nemzet kérdésére pedig megerősítette: a kormány kitölti a rendelkezésére álló két hónapos határidőt, hogy válaszoljon a brüsszeli felszólító levélre.

Gyermekvédelmi törvény: sok a téves információ

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban azt hangsúlyozta: „Sajnálatos, hogy a politikai nyilatkozatok hamarabb jelentek meg, minthogy a véleményformálók elolvasták volna a törvény különböző szakaszait. Ez sok téves információhoz vezetett”. Az igazságügyi miniszter megerősítette: az Európai Bizottság (EB) a múlt héten ötvennégy oldalas felszólító levelet küldött a jogszabály miatt.

Az előző határidő udvariatlan volt. Most itt a lehetőség, hogy kitöltsük a rendelkezésünkre álló, két hónapos határidőt”
– fogalmazott a tárcavezető a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint a kormány mikor tervez válaszolni a brüsszeli levélre. Varga Judit emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottsággal folytatott, eddigi levelezés során a testület mindössze egyhetes válaszadási lehetőséget biztosított. „Egy héten belül válaszoltunk a közel húszoldalas, adminisztratív jellegű megkeresésre. Ilyenre korábban nem volt egy hónapnál rövidebb határidő” – húzta alá.

Jogállamisági jelentések: önkényes a témaválasztás

Az igazságügyi miniszter az EB kedden nyilvánosságra kerülő, 2021-es jogállamisági jelentéscsomagjáról is beszélt. „Arra számítok, amire eddig: hiányzik a tiszta módszertan, a témaválasztás pedig önkényes. Nincsenek kétségeim afelől, hogy politikai célokra akarják majd használni a jelentéseket” – vélekedett, hozzátéve: maga a rendszer is úgy indult, hogy azt két ország, Magyarország és Lengyelország ellenezték.

Kell a nemzetbiztonsági védelem

A sajtóban visszhangot kapott, izraeli kémszoftver ügyéről is szólva elmondta: „Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától. A titkosszolgálati döntések szakmai alapon történnek, nem politikai döntések alapján.”

Az MTI kérdésére kifejtette: a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik. „Magyarországon a titkosszolgálati fellépések alkotmányos rendje értelmében ezen tevékenységeket az Országgyűlés erre kijelölt bizottsága ellenőrzi” – fogalmazott.

 

Soroshoz köthető szervezetek az állítólagos megfigyeléses ügy mögött
Az állítólagos megfigyelésről szóló cikket összefogó Forbidden Stories fenntartója a Global Investigative Journalism Network nevű szervezet, ami több a Direkt36-hoz hasonló portált finanszíroz. A Global Investigative Journalism Network nevű szervezet egyik fő szponzora a Soros Alapítvány, vagyis az Open Society.

 

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Jönnek a választások! Ha nem tudsz dönteni, segítünk: kormány vs. ellenzék – Eredmények teljes összefoglaló

További brutális támadás alatt Magyarország és Lengyelország – EP-alelnök: Korlátozni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatásait