in ,

Ment megnézni élete művét – Megérkezett Kijevbe Ursula von der Leyen – Jó a kedve + Mindenszo.hu kommentár

„Kijev az a város, ahol mindennap megvédik a számunkra fontos értékeket” – írta közösségi oldalán az Európai Bizottság elnöke.

 

Ursula von der Leyen a Twitter-oldalán számolt be arról, hogy megérkezett az ukrán fővárosba.

„Jó újra Kijevben lenni”
– írta a bejegyzésében.

Majd felhívta arra a figyelmet, Kijev az a város, „ahol mindennap megvédik a számunkra fontos értékeket”. Von der Leyen arra is kitért, hogy „méltó hely az Európa-nap megünneplésére”.

Az EB-elnöke a bejegyzése végén üdvözölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntését, aki május 9-ét Ukrajnában is Európa-nappá nyilvánította.

 

„Ukrajna európai családunk része”

Zelenszkij a szovjet múlttal való szakítás újabb lépéseként tette meg lépte meg mindezt. A döntés értelmében a nácizmus feletti győzelemről május 8-án emlékeznek meg, míg a rákövetkező napon ezentúl – a nyugat-európai országokhoz hasonlóan – az Európa-napot ünnepeljék.

Von der Leyen emlékeztetett: Ukrajnát tavaly hivatalosan is EU-tagjelölt országgá minősítették,

Kijev a bizottság értékelésére vár a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

A Bizottság elnöke  most sem szólt arról, hogy Ukrajna mikor válhat az unió tagjává, de kijelentette: „Ukrajna európai családunk része”, és mostani megbeszélései is a csatlakozási tárgyalások megkezdésének előkészítését szolgálják”. Ezenkívül, mint mondta, a tárgyalásokon terítékre kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverszállítások és jelentős pénzügyi támogatás, valamint Oroszország felelősségre vonása „az agresszióval elkövetett bűneiért”.

Az EU az Oroszországra gyakorolt nyomás fokozására, a szankciók teljes körű végrehajtásának biztosítására és a megkerülésüket szolgáló kiskapuk bezárására koncentrál – hangsúlyozta.

Brüsszel eddig 67 milliárd euró értékben nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius támogatást Kijevnek, és folyamatban van újabb gazdasági szankciócsomag előkészítése Oroszországgal szemben.

MTI/Mandiner

 

 

 

Mindenszo.hu kommentár: tetszik életed műve? Tetszik a pusztítás, a halál és a nyomor? Ügyes vagy!

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Philip is kiakadt: megint jönnek, bontogatnak…

Bayer Zsolt Horn Gábornak: nem, nem idézi 2006-ot ez a műbalhé…. Te szemétláda