in ,

Még egy hülye: újabb baloldali politikus állt ki a háborúban való részvétel mellett

Fegyvereket és magyar katonákat is küldene az ukrajnai háborúba Kendernay János, az LMP korábbi társelnöke – írta meg az Origó.

 

A tavalyi baloldali előválasztáson sikertelen politikus egy február 27-i Facebook-bejegyzéséhez írt kommentre reagálva úgy fogalmazott:

MZP azt állította és állítja helyesen, hogy amennyiben a NATO közösen úgy dönt, akkor megy katona és fegyver is (…). És nem egy-két nyugati állam (szállít) már fegyvereket is Ukrajnába. Nagyon nem csodálkoznék azon, ha Magyarország is hasonlóan cselekedne.

Kendernay tehát Márki-Zay Péterrel teljesen egyetért abban, hogy Magyarországnak fegyvereket és akár katonákat is kellene Ukrajnába küldeni, ha a NATO úgy határoz.

Ez a legmilitánsabb megnyilatkozások egyike a baloldalon, amivel súlyos veszélybe sodornák hazánkat és a kárpátaljai magyarokat is – véli az Origó.

Ugyanakkor nem az első és egyetlen ilyen álláspont, hiszen a baloldal miniszterelnök-jelöltje – akire Kendernay is hivatkozott – már február 13-án a Partizánnak adott interjúban egyértelművé tette, ha kirobban a háború, miniszterelnökként katonai segítséget is biztosítana Ukrajnának, amennyiben a NATO úgy dönt. Márki-Zay úgy fogalmazott: „Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk.”

 

A Jobbik alelnöke is magyar katonákat küldene a frontra

A baloldal már a háború kitörése előtt azon az állásponton volt, hogy Ukrajnát támogatni kell katonailag. Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere már az orosz támadás előtt azt kérte számon a kormányon, hogy miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának az orosz katonák lelövésére – emlékeztet a hírportál.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, március elején Ádándon egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy magyar katonákat küldene a frontra. A baloldal országgyűlési képviselőjelöltje a következő fejtegetésbe bocsátkozott: „Hogyha van egy háború, amiben a NATO részt vesz, akkor ott természetesen neki mennie kell és harcolnia kell,de nem a civil embereket küldjük (…) hát nekem is van most, mert ugye van a férjem, aki hadköteles lenne, meg a két fiam is már hadköteles lenne. Hát nyilván nem akarom én sem, hogy a gyerekeimet és a férjemet elvigyék (…). Aki meg elment katonának, az azért ment oda, hogyha a NATO hadba küldi, akkor ő fölüljön a repülőre és elmenjen a háborúba. Mert ő ezért kapja a fizetését. Ő ezt a szakmát, ezt a hivatást választotta.”

 

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is mindenben támogatná Ukrajnát, ahogy a Demokratikus Koalíció EP-képviselője is. Rónai Sándor az ATV-ben fogalmazott úgy a magyar katonai segítség elmaradása miatt:

Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek.

A fegyverszállítások tényét az orosz kormány úgy kommentálta, hogy az Ukrajna területére érkező szállítmányokat célpontnak tekintik, így előfordulhat, hogy akár a magyarlakta településeken áthaladva lövik ki az ilyen céllal érkező konvojokat.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

A magyaroktól követeli az ukrán nagykövet: újabb szankciók, légtérzár, NATO-tagság, fegyverszállítás

Meghalt Madeleine Albright – Megdöbbentő írás az emlékére