in ,

Maki-Zay elbukott – Visszavonta a földadóról szóló rendeleteit

Amatőr

Mi ez, ha nem nettó kommunikációs városvezetés és látványpékség? A városházi propimédia dobpergés közepette bejelenti, a balliberális polgármester annak ellenére, „csak azért is” is aláírta a gazdákat sarcoló rendeleteit, hogy azokat jogszabálysértőnek minősítette a kormányhivatal. Közben meg sűrű csendben pont visszavonják azokat…

Kis karácsonyi kommunikációs trükk: a vásárhelyi adófizetők súlyos tízmillióiból fenntartott városházi propagandamédia – az előzmények tükrében némiképp váratlanul – szerdán azt közölte, hogy Márki-Zay Péter nem tágít a földadóval kapcsolatos elképzeléseitől. A polgármesteri lakájmédia – Polgármesteri Hivatal gyorshírszolgálata Facebook-oldal, majd ennek nyomán az online propisajtó – arról tájékoztatott, hogy Márki-Zay „az idei év utolsó hivatali munkanapján, december 23-án […] az eddigi gyakorlatnak ellentmondva, saját hatáskörben” írta alá a döntést, miszerint a kihirdetett veszélyhelyzet utáni napon lép életbe a földadóként elhíresült rendelet, azaz február 9-én. Hozzátették, bár „ennek visszavonására szólította fel a kormányhivatal önkormányzatunkat”, „a rendeletet a polgármester – miután konzultált pár képviselővel, és senkinek nem volt kifogása ez ellen – aláírta”.

 

Mindez tehát azt jelentette – volna! – hogy a balliberális polgármester továbbra sem tett és tesz le arról a szándékáról, hogy megsarcolja a helyi gazdákat, és valamilyen módon megpróbálja kivetni a sokak által kritizált és vitatott földadóját már 2021-ben, lehetőség szerint február 9-étől, időarányosan. Csakhogy a valóságban más a helyzet – de előbb nézzük röviden az előzményeket!

Számos cikkben foglalkoztunk vele: Márki-Zay a november 19-i „véleményező ülésen” „szavaztatta meg” a hozzá lojális többséggel a földadót, amit veszélyhelyzeti felhatalmazásánál fogva valójában persze saját maga erőltetett és vert át, ezt november végén ki is hirdette az önkormányzat. Csakhogy december 1-jén megjelent a kormányrendelet, mely a koronavírus-járvány miatt, az elrendelt veszélyhelyzetben megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Kampó a vásárhelyi föladónak is, a kormány megmentette a lakosságot Márki-Zay sarcolásától – írtuk meg. Csakhogy a balliberális politikus nem adta fel, trükközni próbált, hivatalának segítségével azt próbálta „eladni” a december 16-i „véleményező ülésen”, hogy a veszélyhelyzet jelenleg tervezett lezárását követően, 2021. február 9-től mégis hatályba lehet léptetni a földadót, ami 2021-re időarányos lenne, tehát nem január elsejétől, hanem február 9-től számolnák azt. Meg is született tehát Márki-Zay újabb rendelete a földadó február 9-i hatály lépéséről. Itt szólt közbe a törvényességi felügyeletet ellátó Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal. A megyei kormánymegbízott ugyanis törvényességi felhívást intézett Márki-Zay Péterhez, melyben jelezte: mind a novemberi települési adórendelet, mind annak friss, decemberi módosítása jogszabályt sért, mivel a december 1-jei kormányrendeletben foglaltakba ütközik.

Az 535/2020 (XII.1) kormányrendelet 1. paragrafus (3) bekezdése értelémben ugyanis a települési önkormányzat a 2021. évre új helyi adót, új települési adót NEM jogosult bevezetni. A módosító rendelet elhalasztotta volna ugyan a vásárhelyi településiadó-rendelet hatályba lépését 2021. február 9-ére, ezzel azonban – figyelmeztetett a kormányhivatal – továbbra is 2021. évre vezetné be az adót, ilyen rendelkezés megalkotását pedig a december 1-jei kormányrendelet egyértelműen TILTJA, függetlenül attól, hogy 2021. év mely napján lépne életbe. Fel is hívták Márki-Zay Péter figyelmét, sürgősen, de még mindenképpen az idei esztendőben intézkedjen arról, hogy se a településiadó-rendelet, se a módosító rendelet ne lépjen hatályba.

Nos, a városházi propagandamédia jelentése alapján úgy tűnhetett, Márki-Zay fittyen hányt a törvényességi intésre, és erőből továbbviszi a sarcharcot, azaz a földadót. Ám lehet, hogy követőinek, támogatóinak megpróbálta eladni ezt a színjátékot, de valójában sima, nettó kommunikációs trükkről, kommunikációs városvezetésről van szó. A valóságban ugyanis a polgármester és az önkormányzat titokban és csendben visszavonulót fújt. Merthogy a Nemzeti Jogszabálytárba feltöltött rendeletek tanúsága szerint VISSZAVONTÁK az adóemelési tilalom hatálya alá tartozó, földadóval kapcsolatos rendeleteket (mind az eredeti, január 1-jei, mind az újabb, február 9-i hatályba lépésről szóló módosítót), eleget téve ezzel a törvényességi felhívásnak…

 

Izmozás, majd sunnyogás: Márki-Zay visszavonta a földadóról szóló rendeleteit 1

Hab a tortán, hogy a gyorshírszolgálat december 30-i posztjában azt állította, sem a kormányhivatalnak, sem a Pénzügyminisztériumnak „nem volt kifogása a rendelet hatálybalépését illetően”. Mindezt a nyilvánvaló csúsztatást (lásd a kormánymegbízott többször tárgyalt törvényességi felhívását!) pedig egy november 24-i és egy november 30-i levéllel akarták „igazolni” – miközben az új települési adókat kivetését tiltó kormányrendelet EZEK UTÁN, december 1-jén látott napvilágot és lépett életbe. Szánalmasan gyenge magyarázkodás és kísérlet volt az illetékesek, a hivatal részéről…

Dobpergés, izmozás és erőlködés ide vagy oda: Márki-Zay visszavonta a földadó 2021-es kivetéséről szóló rendeleteket. A kormány tehát megmentette a vásárhelyieket a balliberális sarcolástól.

 

(promenad.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Szentesi Zöldi László: az RTL Klub kivonult a magyar államból

Gulyás Gergely: nagy összegben ne fogadjon, hogy a Fidesz jövő ilyenkor is a Néppárt tagja lesz