in ,

Koronavírus – Román és dél-koreai állampolgárokat utasítottak ki – Videó

16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma.

16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma. Egy iráni és két magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Folyamatosan zajlanak az ellenőrzések több határátkelőhelyen. Két román és két dél-koreai állampolgárt utasítottak ki az országból. A kormány pedig időseknek szóló tájékoztató kampányt indít a koronavírus kapcsán – hangzott el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Öt határátkelőhelyen folyik ellenőrzés 0 óra óta, 40 további átkelőn pedig folyamatban van annak a megszervezése, hogy itt is végrehajtsuk az ellenőrzéseket – mondta el Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője.

 

Román és dél-koreai állampolgárokat utasítottak ki

Eddig négy Olaszországból hazatérő magyarnál kellett elrendelni a vizsgálatok alapján hatósági házi karantént. Két dél-koreai és két román állampolgár belépését pedig visszautasították – tette hozzá.

Az ügyeleti központ vezetője kitért arra is, hogy ma a Liszt Ferenc reptéren landolt egy gép, amely a Magyarországon rekedt olasz polgárokat szállította haza.

Elhangzott még, hogy a felsőoktatásban szükséges intézkedéseket megtették. A hallgatóknak nem kell bejárniuk az óráikra. A 100 fő fölötti zárt téri események, valamint az 500 fő fölötti szabadtéri rendezvények pedig a szerdán kihirdetett veszélyhelyzet rendkívüli intézkedéseinek értelmében elmaradnak.

A kormány rendelkezése az is, hogy az ország területéről kiutasítják és kitoloncolják azokat a nem magyar állampolgárokat, akik a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegik – hangsúlyozta Lakatos Tibor.

Időseknek szóló tájékoztatót jelentet meg a kormány

Időseknek szóló kisfilmet jelentet meg a kormány a koronavírussal kapcsolatosan – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón.

Dömötör Csaba elmondta, a televízióban lesznek láthatók ezek a kisfilmek, de hasonló tájékoztatót fognak megjelentetni a rádiókban, a nyomtatott sajtóban és az interneten. A tájékoztatóban felhívják az idősek figyelmét arra, hogy kerüljék a zárt tereket, lehetőleg a tömegközlekedést is, ne érintkezzenek lázas beteggel vagy olyan emberrel, aki fertőzött területről érkezett haza.

Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy segítsék idős családtagjaikat, hívják fel figyelmüket a megelőzésre, és oldják meg helyettük a bevásárlást vagy a gyógyszerbeszerzést.

Egy személy már meggyógyult

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján felidézte, hogy csütörtökön újabb három személynél diagnosztizálták a fertőzést. De bejelentette, hogy egy iráni diák már kigyógyult a betegségből.

Müller Cecília országos tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy a WHO tegnap a koronavírus-járvány világjárvánnyá nyilvánította. Majd ismertette, hogy mit takar pontosan a hatósági házi karantén.

Hír TV/MTI

(hirtv.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Hoppá! Tom Hanks és felesége fertőzött, elkülönítették őket

Bayer Zsolt – Ezek mind a vírusnak szurkolnak