in ,

Operatív törzs: „A fiatalok ne bulizzanak, a külföldről érkezők önkéntesen különítsék el magukat, a munkavállalók a home office-t alkalmazzák, a nyugdíjasok pedig maradjanak otthon!”

Megtartotta első online sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint 85 főre emelkedett a betegek száma, ami egy 12 fős többletet jelent az elmúlt napokhoz képest. Hozzátette: két ember elhunyt a betegség miatt. A két új halott egy 68 éves és egy 74 éves férfi. Ők más krónikus betegségekben is szenvedtek.

Müller hangsúlyozta: vannak olyan kockázati csoportok, akik súlyosan reagálnak a megbetegedésre, ezért azt kérte, hogy a 65 évnél idősebbek maradjanak otthon. Ezek a szabályok a fiatalokra is érvényesek abban az esetben, ha más krónikus betegségben is szenvednek már. A fialok könnyen túl lesznek rajta, de ők azok, akik könnyen hazavihetik a vírust az időseknek. Önmagában az, hogy valaki idősebb, egy jelentős kockázati tényező.

Aki csak teheti, tartson távolságot másoktól és maradjon otthon

– mondta.

Ez a külföldről hazatérőkre is vonatkozik. A hatósági házi karanténról elmondta, ha valaki beteg, vagy a közvetlen kontaktusuk az, akkor kötelező otthon maradni. A járványügyi vizsgálatot követően születik meg ez a döntés.

Elmondta, minden állampolgár tehet azért, hogy a jelenleg csoportosan zajló megbetegedések minél később kerüljenek a tömeges megbetegedések fázisába.

A fiatalok ne bulizzanak, a külföldről érkezők önkéntesen különítsék el magukat, a munkavállalók a home office-t alkalmazzák, a nyugdíjasok pedig maradjanak otthon

– jelentette ki.

Müller Cecília továbbá arról is beszélt, hogy 7 ember meggyógyult, így elhagyhatta a kórházat. Köztük 5 iráni, kettő pedig magyar.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy továbbra is hatályban vannak azok a rendelkezések, amelyekkel lassítani akarják a koronavírus terjedését. Jelentős fennakadások nincsenek a határokon a teherforgalomban. A csanádpalotai 25 kilométeres kamionsorról azt mondta, hogy mindent megtesznek a kamionosok egészsége érdekében. A Liszt Ferenc repülőtéren 42 fő várakozik.

A hatósági házi karanténról azt mondta, 3506 ember van így elkülönítve, 13 ezer ellenőrzést hajtottak végre, 69 esetben pedig szabálytalanságot állapították meg, míg 58 esetben szabálysértési feljelentést is tettek.

Hiába a megfeszített munka, ha vírushordozók nem tartják be a szabályokat

– jelentette ki.

Sokan hasznot próbálnak húzni a helyzetből. Egy nő az ÁNTSZ munkatársának adta ki magát, azt állította, hogy koronavírus elleni szert tud kínálni, jelenleg őrizetben van, indítványozták a letartóztatását.

A járvány miatt a rendőrség a mai napig 47 eljárást indított, 22 gyanúsítottak hallgattak ki.

A megyei védelmi bizottságok is elkezdték a működésüket.

Roszin Romulusz dandártábornok elmondta, hogy a honvédség legfontosabb feladata az emberek védelme. Ismertetése szerint a honvédség 71 vállalatnál jelent meg, hogy segítsék a biztonságos ellátást. Szólt arról is, hogy több városban működik katonai járőrszolgálat. Céljuk, hogy fokozzák a biztonságérzetet. A határvédelemről azt mondta, hogy szombattól újabb 100 fő támogatja majd a Belügyminisztérium munkáját.

(Filipp Dávid, 888.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Apáti Bence: „Karácsony, ne nyafogj tovább, inkább dolgozz!”

Maszkokat gyártanak a megváltozott munkaképességűek