in ,

Kamu Geri szétverte Budapestet – Elegük van az autósoknak a közlekedési káoszt okozó BKK-sávokból – videó

Taxisok panaszkodtak a Metropolnak, hogy közlekedési káosz uralkodik a fővárosi utakon

Taxisok panaszkodtak a Metropolnak, hogy közlekedési káosz uralkodik a fővárosi utakon, mióta felfestették az úgynevezett BKK-sávokat, amelyeket a KRESZ ebben a formában nem is ismer. Ezekből az egyébként buszoknak fenntartott sávokból lekanyarodni nem lehet, aki pedig a tiltás ellenére mégis megteszi, megbüntetik. 

„Taxival mehetek a buszsávban, de állítólag a BKK-nak fenntartott sávban nem” – panaszolta egy taxis a Metropolnak, aki húsz éve rója a fővárosi utakat. Az Üllői úton kapott el a rendőr, meg akart büntetni, amiért a BKK feliratú sávban haladtam. Mondtam neki, hogy közlekedhetek a buszsávban, mire azt válaszolta: ez nem buszsáv, ez BKK-sáv. Azzal védekeztem, hogy ilyet a KRESZ nem ismer, mutassa meg, melyik paragrafus alapján akar büntetést kiszabni, és kilátásba helyeztem, hogy fellebbezni fogok, ha kell, bírósághoz fordulok. Erre elállt a büntetéstől, de őszintén szólva most sem tudom, milyen alapon lehet vagy sem közlekedni a BKK-felirattal ellátott sávban”.

Tóth Sándort a Róbert Károly körúton állították meg ugyanezért. „Be akartam kanyarodni, és egy ideig valóban rámentem a BKK-feliratú sávra” – meséli a miskolci autós. „Végül megúsztam egy figyelmeztetéssel, mivel nem vagyok pesti, és azzal védekeztem: honnan kellett volna tudnom, hogy ez mit jelent? A KRESZ-BEN NINCS ILYEN, HOGY BKK-SÁV, CSAK BUSZSÁV VAN ÉS ARRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK”. 

Óriási a káosz, teljes a zűrzavar

A portál hozzátette, hogy a pocsékul elsült kezdeményezést a metrópótlás segítésére hozták létre – ám zűrzavart okozott. A BKK szerint minden rendben van a BKK-sávokkal, de azt ők maguk is elismerik, hogy az úttestre festett BKK-FELIRATNAK SEMMILYEN JOGEREJE NINCSEN, A SÁV ELŐTTI KIEGÉSZÍTŐ TÁBLÁKAT KELL FIGYELNI. Arra vonatkozólag, hogy kik használhatják ezt a sávot, azt írták: „mindkét útszakasz külső sávjába tilos a behajtás, kivéve a BKK buszjáratai és a motorosok számára.”

 

 

 

A buszsávokat a budapesti autósok már ismerik és megszokták. A KRESZ-ben is benne van, hogy csak akkor lehet ráhajtani, ha le akarunk kanyarodni az útról. Igen ám, de AZ „EGYEDI” BKK-SÁV NEM BUSZSÁV, EZEN EZ TILOS! Mivel a táblán a „mindkét oldalról behajtani tilos , kivéve a BKK járművei” jelzés szerepel, így ezt a sávot – a taxisok mellett – a civil autósok sem használhatják még kanyarodás okán sem. De ha valaki kanyarodás miatt igénybe venné a sávot, nincs tisztázva, hogy milyen jogszabály alapján büntethetnék meg, amennyiben számonkérnék – írják.

Nemzetközileg értelmezhetetlen

Pető Attila „KRESZ-professzor”, közlekedési szaktanár és szakoktató kifejtette aggályait a Metropolnak a BKK-sávval kapcsolatban: Az első, hogy nemzetközileg értelmezhetetlen. A második, nem egyértelmű, hogy egy szabálysértésnél milyen jogszabályra hivatkozva büntethetőek itt a taxisok, vagy éppen a kanyarodó autósok. A harmadik pedig, hogy a táblán szereplő mindkét oldalon behajtani tilos tábla az út teljes szélességére vonatkozik. Persze az emberek értik, hogy a sávra vonatkozik, mert oda van rajzolva, de alapból a KRESZ annyit mond, hogy akkor lehet csak sávonként értelmezni, hogyha kihúznának egy drótot az úttest fölé, és ott elhelyeznék a táblát az említett sáv fölé.”

 

„A buszsávot a menetrend szerint haladó buszokon kívül a taxisok is használhatják, valamint a motorkerékpárok. A BKK-sáv létrehozói azonban úgy értelmezik, hogy ide nem hajthatnak be a taxisok, de ezt jogszabály nem írja elő” – folytatta Pető Attila. A taxisok közül, aki ráhajt, büntetésre számíthat, aki nem, az pedig hátrányba kerül a „bátrabb” sofőrkollégákkal szemben – írja a lap.

(origo.hu)Add tovább!

Gyurcsányék egyszer már elvették a családtámogatásokat és a 13. havi nyugdíjat – megint ezt akarják

Mindenki ezen az ostobán röhög – Maki-Zaj: mi vagyunk Magyarország új ereje