in , ,

Ismét megbukott a „bezzeg Romániában milyen jó az élet” baloldali mantra

Ki előzött le kit – avagy a gazdasági fake news megjelenése a magyar és a román bérekkel kapcsolatban.

A nyár elején megfutotta köreit a Privátbankár azon írása, mely szerint a román bérek már magasabbak, mint a magyarok. A cikk állításai közül azonban alig igaz valami, derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legújabb tanulmányából. A nyár eleji cikk ugyanis a magyar társadalomnak csupán egy minimális szeletét vizsgálta, és esetükben is elrontotta az összevetést.

A hazai bérek korrekt vizsgálata esetén megállapították, hogy a magyar bérek nem csupán messze magasabbak, mint a román fizetések, hanem nem egy kategóriában még a szlovák, lett, bolgár, horvát, litván és portugál béreket is maguk mögé utasítják.

A magyar bérek 2010 előtt valóban lemaradtak a régióban, 2010 óta azonban dinamikusan növekednek. 2010 előtt a lemaradás fő oka az volt, hogy a hazai bérek lényegében stagnáltak.

Sebestyén Géza, a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint a vizsgálatban megállapították, hogy Magyarországon egy átlagos munkaképes korú ember éves jövedelme vásárlóerőparitáson számolva 3176 euróval nőtt 2018-ra 2010-hez képest, Romániában viszont ugyanebben az időszakban csupán 2735 euróval emelkedett.
(888.hu)
Oszd meg másokkal is!

A Fidesz által támogatott jelölt nyert Kiszomboron is!

Bayer Zsolt ízekre szedi Tóta W. Árpádot Semjén Zsolt „levadászása” kapcsán