in ,

A magyarországinál alacsonyabb bérek és nagyobb infláció – ennyit a „bezzeg Romániáról”

Romániában még a legnagyobb városokban is alacsonyabb az átlagbér a magyarországinál.

 

A legújabb hivatalos adatok alapján Bukaresten, Kolozsváron és Temesváron a legmagasabbak az átlagfizetések Romániában. A román Országos Statisztikai Intézet (INS) jelentése szerint szerint az idei februári nettó átlagbér elérte a 4876 lejt – ez a mai árfolyamon 386 477 forint –, ami 0,3%-os növekedés a januárihoz képest, ám az előrelépés a magas infláció miatt szinte érezhetetlen.

 

Viszonyításképpen és az ellenzék folyamatos „bezzegromániázását” cáfolandó, íme a magyarországi számok: hazánkban idén januárban 77 ezer forinttal emelkedett a bruttó átlagkereset, ami így már 605,1 ezer forintra rúg.

Ennek nettó értéke 400 ezer forint felett van, miközben a reálkereset értéke ismét 10,4 százalékkal nőtt, derült ki a KSH friss kereseti adataiból.

 

 

Romániában egyébként, az Economedia portál beszámolója szerint, a legmagasabb fizetések az informatikai szolgáltatási szektorban vannak (11297 lej), a ruházati gyártási dolgozók viszont ennek kevesebb mint negyedét (2729 lejt) kapnak kézhez havonta.

Ahogy eddig is, úgy most is Bukaresten lehet a legjobban fizető állásokat találni, a Salesforce fejlesztők például 4500 és 5000 euró, az információbiztonsági elemzők és a Linux-rendszermérnökök 3000-3500, illetve 2000 és 4000 euró közötti összegeket vihetnek haza. Temesváron a szoftverfejlesztési és üzemeltetési mérnökök járnak a legjobban (2690–2975 euró között), őket követik az ipari villanyszerelők és a létesítményi projektmenedzserek (2400 euró fölött) Kolozsváron Java-fejlesztőket átlag 2500 euróért  keresnek, Brassóban a SAP (vállalatirányítási szoftverrendszer) elemzőknek 3000 és 3200 euró közötti fizetést kínálnak.

A nettó átlagbérek viszont e településeken sem érik el a magyarországi szintet.

 

(Mandi)

 

 
 

 

 


     


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

Kamu Geri fel sem ébredt még reggel – Rekordidő alatt jött össze a 20 ezer aláírás a Fidesz-KDNP EP-kampányában (VIDEÓ)

Bréking! Hajós tüntetés volt a főpolgármester ellen, mert ki akarja tiltani a hajókat a Dunáról Budapesten!