in

Hoppá! Űrverseny újratöltve: Oroszország 47 év után visszatér a Holdra

A tervek szerint augusztus 21-én landol az orosz űrszonda.

Egy Szojuz-2.1b hordozórakéta fedélzetén felbocsátották a Hold felé a Luna-25 automatikus állomást pénteken a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről. Ez az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 űrszonda, amelyet még 1976-ban a Szovjetunióból bocsátottak fel, 170 grammnyi talajmintát hozott vissza a Földre.

A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség tájékoztatása szerint a tervek szerint

a Luna-25 leszállása lesz az első a Hold déli pólusának nehéz terepviszonyai közepette,

a Boguszlavszkij-krátertől északra, abban a régióban, amelyet nem ér el a napfény. A Roszkozmosz tervei szerint augusztus 21-én éri le a szonda a Holdat. Korábban az összes állomás az egyenlítői zónában landolt. A Luna-25 állomás fő feladata a Hold pólusközeli régiójában a talajösszetétel elemzése, víz jelenlétére vonatkozó hipotézisek megerősítése vagy cáfolása. Fúrószerkezete 40 centiméter mélyen hatol majd be a bolygó felszínébe.

Az űrszondával a leszállás új technológiáját is kipróbálják. A repülés normál program szerint négytől öt és fél napig tart majd. Az állomás három-hét napot tölt majd egy mintegy 100 kilométer magas Hold körüli pályán, hogy felkészüljön a puha leszállásra.

 

 

A Luna-25 szerkezete két fő részből áll: az alsó leszálló platformból és a felső műszerkonténerből. Az állomás fedélzetén mintegy 31 kilogrammnyi tudományos berendezés található, amelyet a holdi regolit (törmelékes kőzetréteg) és az exoszféra tanulmányozására terveztek. Manipulátora a talaj feltárására és talajminta vételére képes. A tudományos munka időtartamát egy évre tervezték. A 2027-ben indítani tervezett Luna-26, majd a későbbiekben a Luna-27 és Luna-28 állomások összetettebb tudományos feladatokat fognak ellátni. Az utolsó a Hold sarkvidéki anyagából hoz majd vissza mintát Földre. Az orosz űrhajósok holdra szállását 2030-ra ütemezte be a Roszkoszmosz.

(MTI)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Máthé Zsuzsa: nem először kapom meg, hogy a „NER kegyeltje” vagyok, „politikai kitartott”

Harácsony Gergely és az ő nem működő nyilvános budija! Így néz ki most a Wc! Mutatjuk