in ,

Brutális terrortámadás Moszkvában – Több mint 40 halott, 100 sebesült, ismeretlen elkövetők

Húsz éve nem történt ilyen súlyú terrortámadás az orosz fővárosban. Egyelőre nem tudni, kik az elkövetők, és milyen indítékból gyilkoltak a legnagyobb moszkvai koncertközpontban.

Legkevesebb 40 ember életét vesztette, és százan megsebesültek egy terrortámadásban a Moszkva külvárosában, Krasznogorszkban fekvő Crocus City Hall koncertközpontban.

Öt, terepszínű gyakorló egyenruhába öltözött fegyveres férfi automata gépkarabélyokkal gyilkolt a hatalmas épületkomplexumban, válogatás nélkül lövöldöztek az ott tartózkodókra. Biztonsági emberek beszámolói alapján az épület földszinti főbejáratán jöttek be a koncertkomplexumba, már az utcáról érkezve tüzet nyitottak a hatalmas bejárati üvegfalra, majd áthaladva a nagy előtéren, a színházterem felé mentek, közben minden mozgó emberre tüzeltek, benzinbombákat dobáltak.

Péntek este a Picnic nevű kultikus orosz rockzenekar lépett fel a rendezvényközpont hatalmas, 9500 nézőt befogadni képes színháztermében, az eladott jegyek száma alapján legalább hatezer ember tartózkodott a színházteremben, amikor a fegyveres rajtaütés elkezdődött – a támadás a koncert kezdése előtti percekben indult el, a zenekar tagjait azonnal kimentették, egyikük sem sérült meg. A pánikoló nézők viszont azonnal a kijáratok felé kezdtek futni, a mozgólépcsőkön próbáltak menekülni, szemtanúk szerint egymást taposták le a fejvesztve menekülő emberek.

Az épület az első detonáció – vélhetően egy pokolgép felrobbanása – után egyik szárnya kigyulladt, lángok csaptak fel a koncertterem tetőszerkezetén. Szemtanúk ezek után még egy robbanást hallottak. Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint a komplexum harmadában pusztítottak a lángok, de estére a tűzoltóknak sikerült megfékezniük az épülettüzet.

Az elkövetők állítólag túszokat ejtve elbarikádozták magukat egy helyiségben. Más források szerint egy terrorista elmenekült, de végül elfogták. Az orosz Nemzeti Gárda speciális egysége jelenleg is keresi a terroristákat.

A TASZSZ szerint a riasztást követően az orosz különleges egységek gyorsan a helyszínre értek, valamint 70 mentőautó érkezett az épülethez. Hírek szerint sokan az alagsori folyosókra menekültek, mások felfelé a tetőre. A mentőalakulatok folyamatosan viszik ki a bent rekedteket az utcára, és az ott lévő ellátóhelyekre.

Az orosz külügyminisztérium szerint „véres terrortámadás” történt. Az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak péntek este üzente: Ukrajnának nincs köze a moszkvai lövöldözéshez.

Vlagyimir Putyin orosz elnök – aki néhány napja nyerte meg újra az elnökválasztást – egyelőre nem szólalt meg, a kormányzat közleménye szerint azonnal értesítették az eseményekről, és folyamatosan friss információkkal látják el.

A moszkvai hatóságok azonnal megerősítették a repterek, pályaudvarok biztonsági ellenőrzését, elnapolták a hétvégi kulturális rendezvényeket.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége két héttel ezelőtt jelezte, hogy „szélsőségesek” támadásokra készülhetnek az orosz fővárosban, miután az Orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy megelőztek egy terrorakciót egy moszkvai zsinagóga ellen – állításuk szerint a dzsihadista terrorszervezet, az Iszlám Állam egyik orosz alvósejtje aktiválta magát.

 

(Mandi)

 

 

 
 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

Mocskos hazaáruló gazemberek – Gyöngyösi Márton és Jakab Péter is Magyarország ellen lobbizott Brüsszelben

Rendkívüli: megszólalt Varga Judit