in ,

Hoppá! Molnár elvtárs megy a levesbe?? Zuglói korrupciós botrány: felfüggesztették Molnár Zsolt mentelmi jogát

A Mandiner összeszedte, mit lehet tudni a szocialista nagyhalakig érő büntetőügy részleteiről.

Szerda délelőtt felfüggesztette az Országgyűlés Molnár Zsolt MSZP-s képviselő mentelmi jogát. A szocialista politikust az ügyészség a zuglói korrupciós botrányban szeretné kihallgatni, mivel a gyanú szerint több tízmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el egy parkolási cég képviselőjétől.

Az ügynek már több szocialista gyanúsítottja van, köztük Baja Ferenc volt miniszter, Horváth Csaba, Zugló polgármestere és Tóth Csaba, a zuglói szocialisták erős embere. Egy vallomás szerint az ellenzéki politikusok összesen háromszázmillió forint vesztegetési pénzhez jutottak hozzá.

Megnyílt a lehetőség Molnár Zsolt büntetőjogi felelősségre vonására, ugyanis szerda délelőtt a parlamenti többség felfüggesztette a szocialista politikus mentelmi jogát. Minderre azért volt szükség, mert a zuglói korrupciós botrányban nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) gyanúsítottként akarja őt kihallgatni.

A zuglói ügyben azután kezdtek nyomozni, hogy Fuzik Zsolt, a helyi parkolási cég egyik befolyásos munkatársa – egy alku keretében – az ügyészségi nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot is.

A korrupciós botrányban 2022 februárjában történtek az első gyanúsítások: többek között Horváth Csabát, Zugló polgármesterét is kihallgatták a nyomozó ügyészek.

Nem sokkal később a zuglói MSZP elnökéből, Tóth Csabából is gyanúsított lett.

 

 

 

A zuglói polgármester is gyanúsított

A gyanú szerint Tóth Csaba és Horváth Csaba 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak.

Az ügyészség szerint a bevételből Tóth Csaba saját maga és Horváth Csaba részére 31 millió forintot kért és vett át, ezenfelül Tóth Csaba havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt kaphatott. A gyanú szerint a két baloldali politikus osztozott a bevételen.

Fuzik vallomása szerint Horváth egy Kálvin téri kávézóban juthatott hozzá a kenőpénz egy részéhez: „Horváth Csabának 3-4 alkalommal adtam át összesen kb. 10-12 millió forintot. Horváth Csaba autóval a Kálvin tér közelében, a Múzeum utcában levő Café Company kávéházhoz jött, ott adtam át neki a pénzt. Azt is mondta, hogy ha főpolgármester lesz, akkor ezt külön is viszonozni fogja, hogy azon felül is adtam neki pénzt, ami az alapmegállapodás volt” – mondta Fuzik a hatóságoknak.

Molnár sem akart lemaradni a kenőpénzről

Fuzik nemcsak a zuglói szocialistákról, hanem a szocialistáknál jelenleg is fontos pozíciókat betöltő volt miniszterről, Baja Ferencről, illetve Molnár Zsoltról is részletesen vallott. Eszerint a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt. évekkel ezelőtt közbeszerzési eljárást indított a telephelyei informatikai üzemeltetésére. A közbeszerzési eljárásra Fuzikék tettek ajánlatot. Baja Ferenc ezek után Budapesten találkozott Fuzikkal, akinek jelentős befolyása volt az ajánlatot tevő gazdasági társaságban. Baja harmincmillió forintot kért azért, hogy ha nyer a pályázó kft., akkor ő szabad utat adjon a szerződésnek. Molnár Zsolt valahonnan értesült arról, hogy Baját lefizették, ezért a férfitól ő is kért negyvenmillió forintot, cserébe azt ígérte, ő sem fogja megtámadni a szerződéskötést.

A táskát nem kapta vissza

Fuzik szerint Molnárral 2019. augusztus 6-án találkoztak délelőtt 10 órakor a Casa Bianka étterem előtt, az V. kerületben, ahonnan az Olimpia parkba sétáltak. Fuzik a pénzt egy fekete bőr Hugo Boss irattáskában vitte magával. A parkban leültek egy padra, majd odaadta a politikusnak a táskát, aki megköszönte és azt mondta: „rendben vagyunk”. Fuzik Zsolt vallomásában megemlítette, hogy a táskát nem kapta vissza.

Baja Karácsonyról beszélt

Fuzik Bajával kapcsolatban többek között azt emelte ki, hogy jóban van Karácsony Gergely főpolgármesterrel és felhatalmazása van arra, hogy informatikai kérdésekről tárgyaljon. Említette azt is, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes támogatását élvezi, aki fontos személy, mivel arról hozhat döntéseket, hogy milyen projekteket támogassanak és honnan vonjanak el pénzt – fogalmazott Fuzik.

Hozzátette: Baja Ferenc egyszer mutatott neki egy papírt, amelyen a főpolgármester aláírása szerepelt, illetve az, hogy informatikai főtanácsadó lett a fővárosnál.

A harmincmillió forintnyi vesztegetési pénzt én adtam át neki a Várkert Bazárnál található kis parkban”

– mondta Fuzik a nyomozóknak, aki hangsúlyozta azt is: Baja Ferenccel találkozott a Tabáni Tenisz Centerben, valamint a Markó utcai Pilot Caféban is, de ezeken a helyeken nem adott át pénzt.

A politikus és Fuzik rendszeresen egyeztettek, majd egy idő után felmerült, hogy Baja rendszeres havi juttatást szeretne kapni és kérte, hogy találjanak egy erre megfelelő szerződést:

„Azt mondta, havi 2-3 millió forintra van szüksége” – idézte fel a történteket Fuzik, aki úgy gondolta, a BKV-s pénztárgépek üzemeltetéséből kigazdálkodható az összeg, de a BKK vezetése akkor ezt a területet éppen magához akarta vonni.

Baja Ferencnek azonban ezt sikerült megakadályozni, de a havi vesztegetési pénzek végül nem érkeztek meg az MSZP-s politikushoz. Fuzik Zsolt szerint Baja azt tervezte, hogy felvásárolja a SYS IT Services Kft-t, azonban egy másik befektető megelőzte. A cégeladásról szóló tárgyalások megindulása után Baja nem kereste többé Fuzikot – áll a vallomásban.

 

(Mandi)

 

 

 

 


     


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

Sajtóértesülés: egy kisebb budai családi ház árát tüntették el a hétvégén Poloskai Petiék – 121 millába kerülhetett Petike rendezvénye – Oszt mibű’?

Leleplező fotók: Békemenet vs. Magyar Péter menet – Na, hol voltak többen? Mutatjuk!