in

Hivatalos – Nem történt adatvesztés a Hableány ügyében

Semmi nem tűnt el azokból az elektronikus adatokból, amit a Hab­leány-katasztrófa kapcsán lefoglalt a hatóság

Semmi nem tűnt el azokból az elektronikus adatokból, amit a Hab­leány-katasztrófa kapcsán lefoglalt a hatóság, minden információ a nyomozó hatóság rendelkezésére áll a több mint 2 terabájtnyi elektronikus bizonyítékból, melyet a Vikin Sigyn 8 órás szemléje alatt gyűjtöttek a szakértők. Ezt az óriási adathalmazt elemzik a szakemberek a különleges ügyészi csoport irányításával zajló nyomozás során. Eközben a Kúria felülvizsgálhatja az ukrán kapitány óvadék fizetési lehetőségét- írja a Magyar Nemzet.

A Hableány néhai matrózának családja megbízásából Magyar György sértetti képviselő korábban már hibának nevezte, hogy május 29-én a hatóság nem foglalta le a tragédiát okozó Viking Sigyn szállodahajót, hanem nyolcórás szemlét követően az útjára engedte. Erre reagálva mondta a BRFK szóvivője, Csécsi Soma, hogy a szemle során minden, a nyomozás sikerének biztosításához kellő adatot, információt beszereztek, lefoglalták a szállodahajó teljes elektronikai, hírközlési rendszerének adatait, a szemle szabályai szerint dokumentálták a hajó orr-részének külső sérüléseit. A Magyar Nemzet úgy tudja, a szakemberek még festékmintákat is vettek a Sigyn sérült orráról, onnan, ahol ütközött a Hableánnyal, és a sétahajó festéke felkenődött a Sigynre.

Mint ismert, a norvég tulajdonú, svájci zászló alatt hajózó Viking Sigyn az eddigi adatok szerint szabálytalanul próbálta megelőzni a magyar sétahajót, amit utolért, a tatjának csapódva maga alá gyűrte, és a víz alatt kétszer megforgatva, hét másodperc alatt elsüllyesztette.

Az eset pontos rekonstruálása szempontjából Magyar György a hét végén a nyomozás kapitális hibájának nevezte, hogy a Sigyn feketedobozának tartalmát nem a rendőrség, hanem szerinte szabályellenesen a legénység mentette le adathordozóra, valamint hogy a hatóságoknak átadott pendrive-ot aztán csak 13 nap múlva egy informatikai szakértő nyitotta meg. Az ügyvéd szerint a baleset körülményeinek tisztázása szempontjából kulcsfontossá­gúak lehettek volna a Viking Sigyn mögött haladó testvérhajójának, a Viking Ingvi feketedobozának adatai is, amely a baleset után megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajózott. Ezeket az adatokat azonban be sem kérték, így az információk három nap után törlődtek.

JOGSZERŰTLEN LEHETETT AZ ÓVADÉK MEGÁLLAPÍTÁSA

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt a Sigyn kapitányának 15 millió forintos óvadék ellenében történt szabadlábra helyezése kapcsán, hogy a Kúriának foglalkoznia kell az óvadék megállapításának gyakorlatával.

A bírósági jogalkalmazás egységére, helyes irányú gyakorlatára kell a Kúriának vigyáznia, a feltételes szabadságra bocsátásra is nagyobb figyelmet kell fordítani a jövőben, mert automatizmussá kezd válni

-fogalmazott az elnökhelyettes.

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Miért kell tiltakozni Paks II ellen? Mennyi is az atomerőmű CO2 kibocsájtása? 0!

Magyar éremeső! Birkózás – Torba Erik ezüstérmes