in

Döbbenet – Meg sem próbált kitérni a Hableány elől a Viking ukrán kapitánya

Újabb részletek derültek ki a májusi hajótragédiáról

A Viking szállodahajó adatrögzítői mindent rögzítettek, így egyre pontosabban látni, mi történt azon a szörnyű estén a Margitszigetnél, mikor 28-an haltak meg. A hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy kikapcsolták a radar vészjelző hangját – írja a Blikk. A lap szerint a felvételen először egy női hangot hallani, aki Istenhez imádkozik. A nő már előbb tudta, hogy elütik majd a Hableányt, mint az ukrán kapitány, aki nem kapcsolt egyből.

 

A VDR nevű berendezés rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is. A felvételeken angolul, németül és oroszul hallhatóak a kétségbeesett mondatok. A kétórás hanganyag a baleset pillanatait is tartalmazza. A Viking kapitányának, Jurij C.-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, azaz előzési szándékáról nem értesítette a Hableányt.

Istenem! Egy hajó!

– hallható a hanganyagon pillanatokkal a baleset előtt, 21:05:38-kor.

Budapest, 2019. május 29. | Fotó: MTI

Ezután egy férfi hang hallható, csak annyit kiáltott: „hajó, hajó!”. Ezután a kapitánynak üvölt egy nő, hogy „elütöttél egy hajót!”, mire egy férfi visszakérdez, hogy „micsoda?”. A felvételeken ezután erősödik a menetzaj, a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját, innentől kezdve folyamatos a telefoncsörgés.

Másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!” Innentől másodpercenként hallható a rádió hangja: „Felborult egy hajó!” Kiderült az is, hogy a Viking radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van.

Magyar Nemzet csütörtöki számában arról ír, hogy a túlélők a rendőröknek azt mondták, hogy két hatalmas ütést éreztek, mielőtt a sétahajót maga alá gyűrte a Viking Sigyn, ugyanis a szállodahajó kétszer tarolta le a jóval kisebb Hableányt. A szállodahajó orránál a baleset pillanatában volt egy amerikai házaspár, akik videóra vették a történteket, ezek alapján állapította meg az igazságügyi szakértő, hogy a Viking Sigynről látták a jobbra előttük haladó Hableányt, amit a kapitányi hídról is észlelniük kellett. Ráadásul az elsődleges szakvélemény szerint 21 óra 4 perckor a szállodahajó radarján megjelent a Hableány hívókódja, ezt a kapitányi hídon lévőknek látniuk kellett, a szállodahajó azonban nem lassított, nem módosította az útirányt, egyenesen a kirándulóhajónak rohant.
Már korábban kiderült, hogy a Viking hajó speciális orra miatt maga előtt nyolc-tíz méter hosszú torlóhullámot hozott létre, mely a szállodahajó elé forgatta a Margit híd középső nyílásába behaladó Hableányt, majd a Viking Sigyn orra telibe találta a sétahajó bal oldalát a tatnál, maga alá gyűrte, és a víz alatt hosszában és keresztben is megforgatta. A szakértői vélemények szerint az utastérben lévőknek és a kormányállásban lévő kapitánynak esélye sem volt a túlélésre. A felső nyitott fedélzetről tizennégyen estek vízbe, de csak heten élték túl a tragédiát.

(Bokor Gábor, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bayer Zsolt kíméletlenül nekiment a Momentumnak a Fideszes Járóka Lívia miatt

Örömhír – Atomjaira hullik Márki-Zay Péter mozgalma