in ,

Hahó magyar diákok! Februártól harmadával megemelik az ösztöndíjakat

Jó hírt kaptak a felvételizők

Jó hírt kaptak a felvételizők, Palkovics László miniszter szerint ugyanis egyetlen állami ösztöndíjas szakon sem várható négyszáznál magasabb ponthatár. Az innovációs hivataltól pedig úgy tudjuk, hamarosan minden egyetemen startup központ nyílik, ahol nemcsak a vállalkozóvá válás módszertanát, gyakorlati tudnivalóit ismerhetik meg a diákok, hanem mentorhálózatot is mögéjük tesznek.

Lényegesen javult a magyar egyetemek hazai és nemzetközi presztízse, a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült – közölte tegnap Palkovics László innovációs miniszter az Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján.

A rangsorokban legelőkelőbb helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem áll.

A tárcavezető kedvező változásokat is bejelentett a felvételizőknek, eszerint az 500 pontos rendszerben maximum 400 pontot kell majd elérni az állami ösztöndíjas képzésekhez. Emellett februártól harmadával nőnek a felsőoktatási ösztöndíjak is, miután az egy főre jutó hallgatói normatíva 128 ezer forintról 166 ezer forintra nő. A diákok összesen 17 különböző ösztöndíjat vehetnek igénybe tanulmányi vagy rászorultsági alapon.

A pályaválasztást segítő rendezvényen összesen 140 kiállító várja holnap délutánig az érdeklődőket, nemcsak egyetemek és főiskolák, de szakképző iskolák, cégek, diákmunka-szövetkezetek, nyelvoktatók és külföldi intézmények is.

A tájékoztatás mellett sokan interaktív programokat is kínálnak. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal például egy önálló startup kiállítóteret is létrehozott a helyszínen.

Birkner Zoltán elnök lapunknak azt mondta, a közeljövőben minden hazai egyetemen nyitnának egy startup központot, ahol a hallgatókat az önálló vállalkozás indítására ösztönöznék. – Ezekben a központokban nemcsak a vállalkozóvá válás módszertanát, gyakorlati tudnivalóit ismerhetik meg a diákok, hanem mentorhálózatot is mögéjük teszünk, többek között pénzügyi, szabadalmi és eszközfejlesztési segítséggel.

Az a cél, hogy a hallgatók kapjanak kreditet is a központok kurzusain, programjain való részvételért – fogalmazott Birkner Zoltán, aki szerint a magyar gazdaság sikeressége érdekében elengedhetetlen, hogy minél több fiatalban alakuljon ki az innovációs szemléletű gondolkodás, az újító ötletek megvalósításához szükséges bátorság.

(Csókás Adrienn, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A Portfolio kiszámolta: 51+15 milliót kaphatsz a harmadik gyereked után, ha megvalósul Orbán Viktor terve

Orbán Viktor csúcsformában