in ,

Orbán Viktor csúcsformában

Dinamizmus, bátorság, kezdeményezőkészség

Dinamizmus, bátorság, kezdeményezőkészség – talán a legfontosabb karakterjegyek, amelyek egy politikai vezető sikeréhez nélkülözhetetlenek. A magyar miniszterelnök tegnap közel három órán át állt a hazai és nemzetközi sajtó képviselői előtt, és válaszolt a legkülönbözőbb témaköröket érintő kérdésekre.

Láthatóan könnyed délelőtti, kora délutáni programnak bizonyult számára az évnyitó sajtótájékoztató, sportnyelven szólva gond nélkül végigjátszott volna még egy kilencvenperces mérkőzést.

Az ellenzéki sajtó sem igazán talált fogást Orbán Viktoron, az esemény után azon lamentáltak, hogy a miniszterelnök szerintük egyszerre volt szokatlanul mérsékelt és durván radikális. Úgy látszik, még most sem értik az idők szavát, a régi politikai nyelvezethez szokott és sztereotípiákba ragadt média nem tud mit kezdeni az őszinteséggel és azzal, hogy a politikában sem csak fekete és fehér létezik.

Meglepőnek állították be, de a kormányfő a pályafutása során sokadszorra vállalt felelősséget és gyakorolt önkritikát, ezúttal az önkormányzati választásokon elszenvedett veszteségekért, miközben azt is egyértelművé tette, hogy nem lehet mindig nyerni, ellenfél is van a pályán, ami a demokrácia lényege.

Legközelebb 2022 januárjától indul a választási kampány, addig a kormányzás évei következnek, de senki se gondolja, hogy ez egyet jelent a politikai küzdelmek felfüggesztésével; elég, ha csak a január végi győri és a februári dunaújvárosi időközi választásokra gondolunk, az európai hadszíntérről nem is beszélve.

A súlypontok azonban máshová kerülnek, a kormánynak több ideje és energiája lesz az elmúlt tíz évben folytatott országépítésre, és vélhetően nagyobb hangsúlyt helyez a társadalom formálására, a nemzet szöveteinek erősítésére is.

A rendkívül fontos és sikeres családpolitikai intézkedések, valamint a gazdaság folyamatos erősítése mellett ugyanis elengedhetetlen a szellemi síkon is muníciót adni annak a világlátásnak és értékrendnek, amelyet a kormány és a mögötte álló, kétharmados többséget adó szavazótábor magáénak vall.

Ebbe a társadalomképbe illeszkedik a családvédelmi akcióterv újabb tervezett eleme, a háromgyermekes anyák szja-mentessége, amit jövő január elsejétől bevezethet a kabinet. Ide tartozik a kistelepülési lét erősítése, népszerűsítése, amiben kulcsfontosságú a Magyar falu program továbbfejlesztése.

A világszerte egyre élhetetlenebb megapoliszok alternatívája egyben szolgálhatja a teremtett környezet, a természet védelmét is, azaz a valódi zöldpolitikát. Ezen a téren is fontos bejelentés volt a kormányfő részéről, hogy a tervek szerint 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani, 2030-ra pedig a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik.

Ami az ellenzéki sajtó szerint durván radikális megnyilvánulásnak minősül, nem más, mint a társadalom igazságérzetének és a normalitásnak megfelelő álláspont világos megfogalmazása volt: bűnözőknek nem fizet az állam egy vasat sem az adófizetők pénzéből, csak mert a rossz fogva tartásra hivatkozva perelnek és nyernek.

Az sincs rendjén Orbán Viktor szerint, hogy Gyöngyöspatán egyesek minden munka nélkül hatalmas összegeket kapnak szegregáció ürügyén. Ezekben az ügyekben mindenképpen változtatásra van szükség, és a kormány vállalja a konfliktust akár Brüsszellel is, amiben bizonyosan számíthat a magyar társadalom döntő többségének támogatására.

Aki vágyai által vezérelve kezdte elhinni, hogy Orbán Viktor elfáradt, képtelen megújulni és a bátorsága is megkopott, annak a tegnapi maratoni évadnyitó azt üzente: a támadó középpályás csúcsformában készül a következő tétmérkőzésre 2022-ben.

(Kis Ferenc, magyarnemzet.hu)

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hahó magyar diákok! Februártól harmadával megemelik az ösztöndíjakat

Hivatalos: Budapesten a legolcsóbb a földgáz