in ,

EZ DURVA! – Megalapozatlan vádak: hírhamisítási ügybe keveredett a 24.hu ellenzéki portál

NEM LÉTEZŐ ÜGYÉSZSÉGI IRATOKKAL AKARTÁK SAROKBA SZORÍTANI A FIDESZES KÉPVISELŐT

Koholt vádak és megalapozatlan rágalmak mentén, csupán a politikai lejáratás szándékával intézi támadásait a kormánypárti képviselők ellen a balliberális 24.hu hírportál.

A Magyar Idők birtokába került az az újságírói megkeresés, amelyben Szatmáry Kristófnak, a XVI. kerület fideszes országgyűlési képviselőjének azt írják, a portál birtokában van egy ügyészségi dokumentum, amelyben a vádhatóság megállapítja, hogy jogsértést követett el a politikus családi cége. Ezzel szemben a Fővárosi Főügyészség a Magyar Idők megkeresésére azt közölte, nemhogy irat nem létezik, nyomozás sem indult az ügyben, mivel bizonyítékok híján elutasították a nyugtaadás elmulasztása miatt tett feljelentést.

 

Az illetékes ügyészségre hivatkozva, nyomozati irat kiszivárogtatását sugallva próbálta tőrbe csalni a 24.hu ellenzéki hírportál a nagyobbik kormánypárt fővárosi XVI. kerületének ország­gyűlési képviselőjét azzal a szándékkal, hogy újabb lejárató cikket jelentessenek meg a családja által üzemeltetett kertvárosi zöldség- és gyümölcskereskedés működése kapcsán.

Az internetes újság néhány hete az Együtt jelöltjével, Vajda Zoltánnal a háttérben – aki kertvárosi kihívója Szatmáry Kristófnak – lejárató cikksorozatot jelentetett meg azt állítva, hogy a képviselő családtagjainak boltjaiban rendszeresen nem adnak nyugtát a vásárlóknak, ennek bizonyítására rejtett kamerás videofelvételeket is közzétettek. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára utóbb megállapította, a vélelmezett jogsértés a közzétett felvételeken nem látható.

Lejáratási szándékból született írásaikban azzal vádaskodtak, hogy a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa adócsaló módjára, a jogszabályok kikerülésével működteti magánvállalkozá­sait. Emiatt a portál ösztönzésére az ország feljelentőjeként ismertté vált Tényi István tett bejelentést az ügyészségen. Szatmáry Kristóf korábban lapunknak azt nyilatkozta, az állítások hamisak, manipulálták a rejtett kamerás felvételeket, ráadásul a családi cégből időközben kiszállt.

Csütörtökön a 24.hu levélben kereste meg a fideszes politikust és családtagjait. Ebben azt állították, az ügyészségtől hozzájuk került egy, a napokban született dokumentum, amelyben az áll, hogy a portál cikkei és a videófelvételeik igazolják az általuk leírtakat, vagyis megállapítható, hogy elmaradt a nyugtaadás. Egyúttal azt firtatják, Szatmáry Kristóf tett-e jogi lépéseket ellenük, miután hazugnak nevezte a tevékenységüket.

A Magyar Idők a Fővárosi Főügyészséghez fordult hivatalos tájékoztatásért, mit tartalmaz a 24.hu által említett nyomozati dokumentum. Válaszában a központi vádhatóság azt közölte, az ügy kapcsán egy magánszemély költségvetési csalás gyanúja miatt tett feljelentést, azt azonban a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség elutasította, így nyomozást sem indítottak, az üzletben ugyanis nem tanúsítottak bűncselekményre utaló magatartást.

– A költségvetési csalás elkövetésére utaló magatartás jelen esetben az lehetne, ha az üzletet működtető cég képviselője valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz a költségvetésbe történő befizetési kötelezettségéről az adóhatóságnak, ilyen valótlan adatszolgáltatásra azonban a feljelentés alapján nincs adat – közölte a Fővárosi Főügyészség. Mint írják, az, ha egy bolti eladó nem tesz eleget a nyugtaadási kötelezettségének, önmagában nem alkalmas annak megállapítására, illetve nem vonható le az a következtetés, hogy az üzletet működtető cég képviselője a bevétel tekintetében nem tesz eleget bevallási kötelezettségének vagy valótlan nyilatkozatot tesz az adóhatóságnak. Erre a feljelentésben sem volt adat.

– Felesleges és morálisan kifogásolható, ha ilyen eszközökkel próbálnak csőbe húzni egy vállalkozást. Ráadásul ha az alkalmazott mulasztja el a kötelezettséget, azzal a vállalkozás tulajdonosát is megkárosítja – vélekedett a lapunk által megkérdezett adószakértő. Kifejtette, a költségvetési csalás, adócsalás gyanúját a nyugtaadás elmulasztása nem bizonyítja, legfeljebb akkor lehetne büntetőjogi kategóriába sorolni a cselekményt, ha az adóhatóság többször tetten érné a vállalkozást. Még ekkor is több körben pénzbírsággal, illetve boltbezárással sújtják a lebukott kereskedőt.

Ehhez azonban a hatóság maga kell hogy bebizonyítsa a jogsértés tényét, vagyis a közérdekű bejelentéssel érkezett állampolgári tapasztalatok nem bizonyító erejűek, kizárólag a hivatal emberei által végzett próbavásárlás adhat alapot egy eljáráshoz. Ha a revizorok tetten érnek egy vállalkozót, úgynevezett valószínűsítési eljárás során becsülik meg, mekkora lehet az általa eltitkolt bevétel után be nem fizetett adó.

– A valószínűsítés miatt azonban nem indulhat büntetőügy, mivel ott csak konkrét tényekre épülhet a vád – mondta.

Szatmáry Kristóf megkeresésünkre leszögezte: lezárta az ügyet, nem kíván foglalkozni az ellenzék aljas támadásaival. – Kizárólag a választókra koncentrálok, de meg kell jegyezni, ez az eset is azt bizonyítja, hogy a 24.hu-nál etikus újságírók helyett politikai aktivisták dolgoznak. Mélyre süllyedt a kormányellenes oldal, de mindent elmond róluk az, hogy a múlt hónapban a XVI. kerületben nem szavaztak arról a fideszes indítványról, amely az Együtt politikusa által szorgalmazott kerületi migránsközpont létrehozása ellen szólt.

Az ellenzék hazánk biztonsága ellen dolgozik – jelentette ki a képviselő.
(Thurzó Katalin, magyaridok.hu)

 

Orbán Viktor minden magyart hív a Kossuth térre március 15-én

Minden hazáját féltő magyar ezt nyomtassa ki, és tegye ki a társasháza, lakótelepe faliújságjára!