in ,

Hát ez elég érdekes – Több helyszínen is házkutatást tartott a NAV a 24.hu tulajdonosának félmilliárdos adócsalási botránya miatt

A vád szerint a Varga Zoltán által létrehozott cég részvényeladásai során kárt okozhattak az Európai Unió költségvetésének.

Az adóhatóság több helyszínen házkutatást tartott és bizonyítékokat foglalt le egy büntetőeljárás keretében, amely kapcsolódik a 24.hu portált üzemeltető Central Médiacsoport tulajdonosához, Varga Zoltánhoz – írta meg a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítja Vargát és két társát ebben az ügyben. Erről a Fővárosi Főügyészség válaszában értesültünk, ahol elmondták, hogy a nyomozó hatóság több helyen tartott kutatást, és ezen során tárgyi bizonyítékokat, beleértve okiratokat és elektronikus adatokat is, foglalt le.

A vádhatóság, tekintettel a nyomozás érdekeire, további részleteket nem közölt.

 

A 24.hu tulajdonosát és két társát tavaly költségvetési csalással és hűtlen kezeléssel vádolta meg az adóhatóság, különös tekintettel arra, hogy az uniós forrásokból létrejött Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek eladása során kárt okozhattak az Európai Unió költségvetésének.

A NAV mellett az OLAF is vizsgálódik
Az információink szerint a pénzügyi nyomozók szerint a kárösszeg meghaladhatja a félmilliárd forintot. A NAV mellett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott az ügyben. A nyomozást megelőzte, hogy Budai Gyula fideszes képviselő 2021-ben először az OLAF-hoz, majd pár hónappal később a NAV-hoz fordult a Central Médiacsoport vezetőjének ügyében.

Mindkét beadvány lényegében ugyanazt a témát érintette: a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap létrehozását. A tízéves futamidejű tőkealapot 2010-ben hozták létre az uniós program keretében.

A tőkealapot, amit Varga Zoltán vezetett Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelt, a Nógrádi Vegyipari Zrt. alapította meg, amelynek 99 százalékos tulajdonosa volt.

A cég részvényeit a nem sokkal az eladás előtt alapított Avogadro 2020 Projekt Kft. 459 millió forintért vásárolta meg.

A feljelentés szerint az Avogadro 2020 Projekt Kft. céltudatosan jött létre, hogy alacsony áron szerezze meg a Nógrádi Vegyipari Zrt.-t, és a vállalkozás értéke jelentősen meghaladta a vevő által fizetett összeget, ami potenciálisan kárt okozhatott az EU költségvetésének.

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Üzentek megint Alföldi Róbertnek: „Aranybogár!”

Tovább tart a nemzetközi sivalkodás – Kifakadt a Spiegel: Orbán a győztes!