in ,

Csicskul a 8 elemis – Martin Schulz 15%-ra vitte le az SPD-t

A választás előtt azt ígérte: ellenzékbe vonul az SPD, ám mégis hagyta magát rábeszélni az újabb nagykoalícióra

A harmadik helyre szorult vissza a népszerűségi rangsorban a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD), és az Alternatíva Németországnak (AfP) jött fel a második helyre. Angela Merkel kancellár pártszövetsége, a CDU/CSU őrzi a tavaly szeptember 24-i választáson elért eredményét: egy most vasárnapi választáson a választók 32 százalékára számíthatna, míg szeptemberben 32,9 százalék voksolt rájuk.

Az SPD-re szeptemberben 20,5 százalék szavazott, ami a párt történetének legrosszabb eredménye volt – ám mára ezt sikerült 15,5 százalékra letornásznia. Ez azt mutatja, hogy nem véletlenül bukott meg Martin Schulz pártelnök, aki a választás előtt azt ígérte: ellenzékbe vonul az SPD, ám mégis hagyta magát rábeszélni az újabb nagykoalícióra.

A tavalyi választáson 12,6 százalékkal a Bundestagba jutott bevándorlásellenes AfD most 16 százalékon áll, amivel – igaz, egy hajszállal, bőven a statisztikai hibahatáron belül – a második legnépszerűbb párttá vált Németországban.

A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett felállásról szóló tárgyalásokból a liberális FDP szállt ki, amelyet ezért a jelek szerint büntetnek a választóik: a szeptemberi 10,7 százalékról mostanra 9 százalékra csökkent a népszerűségük. A koalíciót alapvetően támogató Zöldek viszont javítottak: 8,9 százalékról 13 százalékra növelték népszerűségüket. A szélsőbaloldali Die Linke (A Baloldal) 9,2 százalékról 11 százalékra erősödött.

(forrás:magyarforum.hu)

SZOROS SZÖVETSÉG – A V4-ek mostantól még jobban védelmezik Európát

Agyhalál – Hivatalos: Czeglédy Csaba elindul a választáson