in , ,

BÉNÁZÁS – Merkelnek és Schulznak még mindig nem sikerült megegyeznie

A pártok eredetileg már vasárnap le akarták zárni a tárgyalási szakaszt, de még mindig vannak olyan témakörök, amikben nem értenek egyet

 

A pártok eredetileg már vasárnap le akarták zárni a tárgyalási szakaszt, de még mindig vannak olyan témakörök, amikben nem értenek egyet, ráadásul nem mindent tisztáztak azokkal kapcsolatosan sem, amikben korábban megegyeztek.

Hétfőn ezért tovább folytatódnak a megbeszélések azokról a témákról, amikről eddig nem sikerült megegyezni, például a munkaügy és az egészségügy témaköréről.

Az SPD leszámolna a kétszintű egészségügyi rendszerrel, de a konzervatívok ebből nem engednek egyelőre. Németországban 9 millióan rendelkeznek magán-egészségbiztosítással, amíg 72 millió embernek van állami egészségügyi biztosítása. A magán-egészségbiztosítással rendelkező betegeket privát szobákban helyezik el a kórházakban, vezető orvosok látják el őket és gyorsabban kapnak időpontot az orvosokhoz, specialistákhoz. Az állam által biztosítottak több hetet is várhatnak arra, hogy az orvos rájuk nézzen. Az SPD viszont fel szeretné számolni a két blokk közötti különbségeket.

Továbbá a szociáldemokraták ki szeretnék terjeszteni a munkavállalók jogait. Azt akarják, hogy a munkavállalók szabadon mozoghassanak a teljes és részmunkaidő között, ha például gyermekvállalásról vagy egy hozzátartozó gondozásáról van szó. A CDU és a CSU azonban szkeptikusan áll a kérdéshez, mivel szerintük az túl költséges lenne.

Fotó: AFP

A tárgyalások során már megegyeztek abban, hogy 4 milliárd eurót pumpálnak az építőiparba, hogy 1,5 millió új lakás épülhessen 2021-ig. Németországban is nagyon felmentek az ingatlanárak és a migránsokat sincs hol elszállásolni, de már sok német állampolgár sem talál magának lakást. Megegyeztek abban is, hogy a családok gyerekenként plusz 1 200 eurót kapnak évente 10 éven keresztül. Az remélik, hogy a későbbiekben ezzel megalapozzák a gyerekek lakhatását.

Merkel azt nyilatkozta, hogy nem lesz könnyű lezárni az egyeztetéseket. Ha az sikerül, akkor az SPD tagjai márciusban szavaznak arról, hogy kössenek-e koalíciót a CDU/CSU-val. Ha minden összejön, akkor húsvétra lehet kormánya Németországnak.

A közvélemény-kutatások szerint a szavazók egyre feszültebbek, mivel szeptember óta nem sikerült kormány alakítaniuk a szavazásokon győztes Merkeléknek.

(forrás:Tóth Dalma, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Tökönszúrta magát az MSZP is – Öngyilkos kampány Erdélyben

A hülyegyerek böribe mehet – Gulyás Márton aggódhat