in , ,

Szopóágon a 8 elemis – Történelmi mélyponton Schulz és a szocdemek

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a németek egyre megosztottabbak abban a kérdésben, hogy Angela Merkelt szeretnék-e újra kancellári pozícióban látni vagy sem

Történelmi mélyponton Schulz és a szocdemek

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a németek egyre megosztottabbak abban a kérdésben, hogy Angela Merkelt szeretnék-e újra kancellári pozícióban látni vagy sem. A szociáldemokraták támogatottsága folyamatosan zuhan.

Az ARD német közszolgálati televízió csütörtökön tette közzé a szokásos havi Deutschlandtrend című felmérés eredményeit. Az adatokból jól látszik, hogy Angela Merkelt mind kevesebb német szeretné kancellárként látni – írja a Deutsche Welle.

Jelenleg a németek 51 százaléka akarja, hogy Merkel negyedszerre is Németország vezető politikusa legyen. Hat hónappal ezelőtt ez az adat még 70 százalék volt. A németek 46 százaléka viszont már nem szeretné, ha ismét Merkel lenne a kancellár.

Fotó: AFP

A válaszadók 71 százaléka mondta azt, hogy kezdi elveszíteni a türelmét, mert túl sokáig tartanak a kormányalakítási tárgyalások.

A Martin Schulz vezette Szociáldemokrata Párt (SPD) népszerűsége történelmi mélyponton van. Ha most vasárnap lennének a választások Németországban, akkor a baloldali párt a szavazatok 18 százalékát szerezné meg.

Ez talán azért sem meglepő, mert a választások után a párt vezetője, Schulz kijelentette, hogy nem akar újabb nagykoalíciós kormányban részt venni. Majd miután Merkel első kormányalakítási próbálkozása kudarcot vallott, a köztársasági elnök kérésére tárgyalni kezdtek a szocdemekkel. Ezzel Schulz megszegte az ígéretét, amely szerint nem kezd újabb koalíciós tárgyalásokba.

Fotó: AFP

A kutatásban felmérték az SPD tagságának véleményét. Az eredmény szoros lett, 52 százalék szerint pozitív fejlemény lehet egy új nagykoalíció, 46 százalék szerint ez egy negatív fejlemény.

Schulz támogatottsága 25 százalékosra esett vissza, ezzel 5 százalékponttal csökkent, mióta az SPD bejelentette, hogy tárgyalásokba kezdenek Merkellel.

 

(forrás:888.hu)

Van pofájuk a határon túliaknál kampányolni – Egy szavazatért a lelküket is

Századvég: nincs kormányváltó hangulat – mélyponton az ellenzék