in , ,

Bréking! Orbán Viktor mégis vétózott! És a miniszterelnök nem enged – Íme a részletek

Rendkívüli lépésre kényszerítheti az unió vezetőit Orbán Viktor

A magyar vétó miatt várhatóan nem lesz egyezség sem az uniós költségvetés módosításával kapcsolatban, sem az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurónyi pénzügyi támogatás ügyében az Európai Tanács csütörtökön és pénteken zajló csúcstalálkozóján. Emiatt kiderült, hogy rögtön a jövő év elejére össze fognak hívni egy újabb, soron kívüli ülést. Mindeközben Orbán Viktor is megerősítette: nem fog engedni.

Mint írtuk, a csúcstalálkozón csütörtökön Magyarország jóváhagyása nélkül döntöttek arról, hogy az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, azonban a költségvetési vitában Magyarország fenntartotta a vétóját.

Csütörtök este és éjjel Brüsszelben még nagyüzemben dolgoztak az unió vezető politikusai azon, hogy ezt a helyzetet feloldják. A Politico szerint azonban nagyjából az éjjel közepére kiderülhetett, hogy Orbán Viktort nem fogják meggyőzni ebben a kérdésben. Sőt, egy másik kérdésben sem.

A KORMÁNYFŐ UGYANIS AZ UKRAJNÁNAK 2027-IG SZÁNT 50 MILLIÁRD EURÓNYI FORRÁS ÜGYÉBEN IS FENNTARTOTTA AZ ELLENKEZÉSÉT.

Egy uniós diplomata szerint a csütörtök esti vacsorán az unió 26 másik tagállamának vezetője azon ügyködött, hogy meggyőzzék a magyar miniszterelnököt ebben az ügyben, de nem sok sikerrel. A döntéshozatalt pedig a magyar vétó mind a költségvetés, mind az ukrajnai források vitájában ellehetetleníti.

Már az is felmerült, hogy inkább fizetnének Magyarország helyett

A Politico szerint az éjjel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és több uniós kormányfő is tárgyalt Orbánnal, de nem sikerült megoldást találniuk a helyzetre, mivel a magyar miniszterelnök kitartott az álláspontja mellett.

Eközben António Costa portugál miniszterelnök még azt a megoldást is felvetette, hogy az Ukrajnának szánt források egy töredékéről (17 milliárd euróról) dönthetnének úgy, hogy a Magyarországra eső részt (230 millió eurót) a többi 26 állam szétdobná egymás közt. A javaslatot a találkozó egyik szünetében meg is vitatták az állam- és kormányfők, de a jelek szerint nem lett belőle semmi. Emmanuel Macron francia kormányfő például azt mondta, hogy szerinte rossz üzenetet küldene egy ilyen lépés, ha nem hagyja jóvá mind a 27 tagállam.

Miután a tárgyalások elakadtak az éjjel, a Politico értesült arról több uniós diplomatától, hogy

VÁRHATÓAN EGY ÚJABB CSÚCSTALÁLKOZÓT KELL ÖSSZEHÍVNI 2024 JANUÁRBAN AZÉRT, MERT NEM LESZ MEGEGYEZÉS.

A diplomaták egyike a lapnak azt mondta: kizárt, hogy a magyar kormányfő változtasson az álláspontján.

Orbán Viktor így foglalta össze az éjszaki műszakot

Éjfél után egyébiránt egy (névtelenséget kérő) magyar tisztviselő is megerősítette azt, hogy várhatóan nem lesz alku az ügyben. Később aztán Orbán Viktor a közösségi médiában jelezte: biztos nem lesz megegyezés.

Az X-en (korábbi Twitter) közzétett posztjában a kormányfő azt írta:

Az éjszakai műszak összefoglalva: megvétózzuk az Ukrajnának szánt extra pénzeket, megvétózzuk a közös uniós költségvetés felülvizsgálatát.

Utalt arra is, hogy „megfelelő előkészítés után” mindkét ügyre visszatérnek a jövő évben az Európai Tanács egy újabb ülésén.

(index.hu)

 

 
 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Emberek! Értsétek meg, ha Orbán vétózik és nem távol marad, akkor ő másnap már nem miniszterelnök – Íme a részletek

Bognár Zsolt: a 10.2 milliárd euró balos szomorúsága