in ,

Bayer Zsolt: a magyarországi ellenzék és a sajtója egy emberként üdvözölte a román demarsot, ki egyetértve, ki röhögve vette tudomásul

Demars – A polgárháború előérzete (1. rész)

„Úgy kezdődött, hogy a románok úgynevezett demarsot intéztek a magyar miniszterelnökhöz, amelyben felsorolták, miről beszélhet, miről nem beszélhet, s amiről beszélhet, arról hogyan beszélhet.

Ez önmagában nevetséges vagy vérlázító – mindenki döntse el maga, melyik.

Orbán Viktor – nagyon helyesen! – ismertette a románok intelmeit Tusnádon, s kommentálta azokat. Kommentjei közül pontosan abból lett botrány, amelyik a legszellemesebb volt, nevezetesen, hogy »ne emlegessen nem létező román közigazgatási egységeket«, mire Orbán úgy reagált, »mi soha nem mondtuk, hogy Erdély és Székelyföld román közigazgatási egység«.

A mondat, de jure és de facto igaz. Ugyanis a románok nem képesek közigazgatási egységként kezelni ezt a két területet, amely két terület amúgy ezer éve természetes (közigazgatási) egység, ám a mindenkori román hatalom retteg ettől, miképpen retteg az autonómiától is, éppen ezért Erdélyben és Székelyföldön ugyanazt a betelepítési és etnikai arányok megváltoztatására törekvő politikát folytatja, amelyet Ceausescu.

S hogy a magyar miniszterelnök szavai mögött ott bujkált az irónia? Ott. És ez a minimum, ami egy magyar miniszterelnöktől elvárható egy ilyen ostobaság és megalázási kísérlet nyomán.

A románok demarsának másik nevetséges vagy vérlázító kitétele pedig az volt, hogy a miniszterelnök ne emlegessen kollektív kisebbségi jogokat. Tessék mondani, miért is ne? A XXI. századi Európai Unióban nem léteznek kollektív kisebbségi jogok? Ezt mikor és ki jelentette ki? Megkérdezték erről a finnországi svédeket vagy éppen a baszkokat? Tessék mondani, miképpen lehetséges, hogy ennek hallatán Brüsszel nem intézett demarsot a románokhoz?

A választ persze tudjuk…

Ennyit erről.

Ami további figyelmet érdemel, az a magyarországi ellenzék és ellenzéki sajtó vérlázító viselkedése – most már nyugodtan elhagyhatjuk a nevetséges opciót.

Először is szögezzük le: ha a magyar külügy intézne ehhez hasonló demarsot a román miniszterelnöknek, akkor a románok – nagyon helyesen! – azonnal összezárnának, és az ellenzéki, valamint a kormánypártok egy emberként ítélnék el a történteket, nem különben a teljes román sajtó is.”

 

 

(Bayer Zsolt, magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Ezt meg kell kóstolnod! Világbajnok harcsapaprikás Balatonszéplak-alsón!

Ez undorító – Nem indulhatnak az olimpián saját országaik színeiben az orosz és fehérorosz sportolók