in

24 milliárd fiatal gazdáknak – Érkeznek a milliók a fiatal gazdákhoz – itt sem találtunk stadiont

A generációváltást a támogatások mellett az ismeretterjesztés is segítheti

Mintegy 24 milliárd forintnyi támogatást ítélt oda eddig a fiatal gazdáknak a Miniszterelnökség. Az induló támogatásra rendelkezésre álló 80 milliárd forintos keretre számtalan pályázat érkezett, jelenleg mintegy 3700 kérelem értékelése van folyamatban. A sikeres generációváltást a támogatások mellett a szemléletformálás is segítheti, ezért az agrárkamara egy programsorozat keretében mutatja be a vidék soksz

A kormány és a gazdálkodók munkájára is szükség van ahhoz, hogy sikeresen megtörténjen a generációváltás az agráriumban – hívta fel a figyelmet egy minapi konferencián Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára jelezte: a termelői oldalról elengedhetetlen az innováció, a folyamatos fejlesztésre való igény és képesség, valamint az új elképzeléseken alapuló mezőgazdaság meghonosítása. – A fiatalok szerepvállalása nélkülözhetetlen az agráriumban, az ágazat jövője múlik az új generációkon – emelte ki. Éppen ezért fontos, hogy a téma a vidékfejlesztési intézkedések terén is állandó napirenden legyen.

A Nak.hu tudósítása emlékeztetett arra, hogy a fiatal gazdálkodók indulását, valamint gazdaságuk fenntartását a kormány a Vidékfejlesztési program keretében mintegy 80 milliárd forinttal támogatja. Miközben az induló támogatásra benyújtott 3700 pályázat értékelés alatt van, a már elbírált beruházási pályázatok keretében eddig 24 mil­liárd forint támogatást tudott megítélni a fia­tal gazdálkodók számára a Miniszterelnökség.

Fotó: Teknős Miklós

Iskolásoknak szervezett programsorozatot az agrárkamara

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fiatal termelőknek, éppúgy, mint a mezőgazdasági ágazat bármely szereplőjének, fel kell készülnie az esetleges kockázati tényezők kezelésére is. Az ágazat teljesítményét az időjárás mellett a pénzügyi és a ­piaci folyamatok is nagyban befolyásolják. – A kormány a termelőkkel, az érdekképviseletekkel és a szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben dolgozik azért, hogy az eddig kiépített kockázatkezelési rendszereket fejlessze és minél szélesebb körben kiterjessze – jegyezte meg. Majd hozzátette: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által elnyert, 1,8 milliárd forintos vidékfejlesztési támogatásból hamarosan kiépül az országos jégkármérséklő rendszer.

Annak érdekében, hogy egyre több fiatal lásson lehetőséget a mezőgazdasági termelésben, az agrárkamara több megyét érintő ismeretterjesztő és felvilágosító kampányt indított útjára. Ennek keretében több általános és középiskolát járnak végig, ahol a ­diákok helyi termelők bevonásával számos előadást hallhatnak a vidék sokszínűségéről. Emellett felhívják a tanulók figyelmét a tudatos vásárlásra, az egészségtudatos táplálkozásra és a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára is. A NAK tájékoztatása szerint a programsorozat célja, hogy a fiatalokból a változó trendekre nyitott, azokat befogadó és tudatosan vásárló célcsoportot hozzanak létre.

ínűségét az általános és középiskolásoknak.

 

(Köpöncei Csilla, magyaridok.hu)

Köszönjük RTL Klub – Sátánista dal az X Faktorban?

(VIDEÓ) Ettől a Gyurcsány-felkonferálástól a tarkódig szökik fel a szemöldököd