in

Kész, vége! A gazdák térdre kényszerítették Ursuláékat! Meghátrált a gazdatüntetők elől Von der Leyen: „Visszavonjuk a javaslatot”

Az Euronews szerint ez a zöld megállapodás első vereségét jelenti.

Az úgynevezett fenntartható használatról szóló rendeletet (SUR) először 2022 júniusában terjesztették elő azzal az ambiciózus céllal, hogy 2030-ra felére csökkentse a növényvédő szerek használatát. A rendelet ezen termékek teljes betiltását is előirányozta az érzékeny területeken, például a városi zöldterületeken és a Natura 2000 területeken – írja az Euronews.

A SUR már a kezdetektől fogva megosztónak bizonyult, és a mezőgazdasági ágazat részéről heves tiltakozás tárgyává vált. Tavaly az Európai Parlament 299 igen szavazattal, 207 nem ellenében és 121 tartózkodás mellett elutasította, és jelenleg a tagállamok közötti politikai tárgyalásokon rekedt, ami azt jelzi, hogy nagyon kevés hajlandóság mutatkozik arra, hogy átültessék a gyakorlatba.

Von der Leyen ezért kedden arról beszélt:

„A SUR a polarizáció szimbólumává vált. Az Európai Parlament elutasította, és a Tanácsban sem halad az ügy. 

Ezért javasolni fogom a testületnek, hogy vonja vissza ezt a javaslatot”.

A portál szerint ez az első látványos vereség, amelyet az európai zöld megállapodás elszenvedett a gazdatüntetések és „jobboldali tiltakozás” következtében.

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Tehát innen fúj a szél – A tanártüntetések szervezője bevallotta, hogy politikus akar lenni

Ekkora kaka van Budapesten? Már Karácsony lehetséges utódjáról beszélnek a baloldalon