in

0 stadion – Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem – Több tízmilliárd egészségügyre!

Tízmilliárdokért fejlesztik majd az elméleti és a gyakorlati képzés színtereit

Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

 

Több tíz milliárd forintos rekonstrukció, felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg hamarosan a Semmelweis Egyetemen, miután a kormány döntött a Semmelweis XXI. fejlesztési projekt tervezési folyamatainak megkezdéséről. A jelentős infrastrukturális beruházásokat magába foglaló program nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egyetemen az oktatási és a kutatási feltételek megfeleljenek a XXI. századi orvosképzés követelményeinek.

A magyarországi orvos- és egészségtudományi képzés népszerűsége miatt e területet már a 2016 végén elfogadott, Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati dokumentum is stratégiai jelentőségűnek nevezte, most pedig a kormány jóváhagyta az egyik legjelentősebb hazai orvosképző hely, a Semmelweis Egyetem (SE) fejlesztését célzó tervet. Egészen pontosan a Semmelweis XXI. fejlesztési projekt tervezési folyamatainak megkezdéséről született döntés.

A Magyar Idők információi szerint a Semmelweis Egyetemen különösen nagy problémát jelent, hogy bár egyre több külföldi hallgató választja az intézményt, közülük sokan hagyják el azt az elméleti képzést követően. Az adatok azt mutatják, hogy az SE angol nyelvű képzésben részt vevő hallgatói­nak 60, a német nyelven tanulóknak pedig a 85 százaléka a gyakorlati képzést már más egyetemen veszi igénybe.

Ahhoz, hogy ebben érdemi változás legyen, növelni kell az általános képzési kapacitásokat, bővíteni és korszerűsíteni az infrastruktúrát, mert a fővárosi kórházakhoz hasonlóan rossz állapotban lévő klinikák semmilyen értelemben nem biztosítanak megfelelő környezetet a gyakorlati oktatás számára. Az egyetem fejlesztési projektje az orvos- és egészségtudományi oktatás, valamint a gyakorlati orvostudományi képzés mellett a kutatási feltételrendszer javítását, a klinikai betegellátás és egyéb kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését is megcélozza azzal, hogy gyakorlatilag az összes klinika felújítását tartalmazza. A tervek között szerepel egy logisztikai központ felépítése, a kollégiumi férőhelyek bővítése, valamint a sportközpont rekonstrukciója is.

Fotó: Kurucz Árpád

Bővíteni és korszerűsíteni kell az infrastruktúrát, hogy érdemi változás legyen a klinikákon

A kormány döntése nyomán megkezdődhetnek az építészeti, kivitelezési-tervezési munkálatok az Elméleti Orvostudományi Központ fejlesztésével, a Hőgyes–Schöpf-Merei gyógyszerkutatási centrum kialakításával, az egészségügyi közszolgálati kar fejlesztésével és az egyetemi logisztikai központ kialakításával kapcsolatban. Ugyancsak elkezdődhet a tervezés a fogorvostudományi kar és az egyetemi klinikák megújítására, a Korányi-tömb betegellátási funkcionalitásának teljes körűvé tételére.

A tervek szerint Budáról Pestre költözik a Pulmonológiai Klinika, és fejlesztik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát. A kormány összesen négymilliárd forintot hagyott jóvá a tervezési munkálatokra és további másfél milliárdot a Kútvölgyi úti klinikai tömb befejezésére. Arról is döntés született, hogy a fejlesztéssel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják, valamint hogy az emberi erőforrások miniszterének 2018. január végéig előterjesztést kell tennie arról, milyen együttműködés képzelhető el a tervezett új dél-budai centrumkórház és a Semmelweis Egyetem között.

Mint emlékezetes, korábban szó volt arról, hogy az új szuperkórházat az egyetem fogja működtetni, a betegellátás mellett oktatási és kutatási célokra is használva annak infrastruktúráját.
(Haiman Éva, magyaridok.hu)

Vajon mit szólnak ehhez a budaörsiek??? – Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Szél Bernike is beszólt Orbán Viktornak – Szerencsejáték-függőnek nevezte