in

Trump Orbánnak: „Jó munkát végeztél, biztonságban tartottad az országodat.”

Megkezdődött Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója hétfőn a washingtoni Fehér Házban

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jétfőn találkoztak a washingtoni Fehér Házban; a kétoldalú megbeszéléseket követően a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott az Ovális Irodában.

 

Trump: Orbán Viktor remek munkát végzett

Donald Trump és Orbán Viktor a Fehér Házban tárgyal
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Az amerikai politikus az M1 aktuális televízióban és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol leszaljottak az egyeztetések.

A kétoldalú megbeszélést követő sajtótájékoztatón Trump leszögezte: Orbán Viktor remek munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak.  Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt.

„Jó munkát végeztél, az országodat biztonságban tartottad” – fordult a magyar kormányfő felé Trump, kiemelve, hogy az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolatai nagyon jók.
„Magyarország büszke tagja a NATO-nak. Kicsit megismertük egymást, beszélgetünk majd kereskedelemről, és sok más témáról. Remek időt fogunk együtt tölteni” – mondta a vendéglátó.

Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt

Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt
Forrás: AFP

„Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért” – közölte a magyar kormányfő, amit utóbb Donald Trump meg is köszönt Orbán Viktornak, megismételve, hogy a magyar kormányfő nagyszerű munkát végzett.

Orbán Viktor elmondta: nagyon büszke, hogy olyan sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok fejlődéséhez. „Örülök, hogy megint itt lehetek, és hogy megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt jártam” – tette hozzá a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy Trump elnökkel támogatják egymást a migráció elleni harcban, és megvédik a keresztény közösségeket.

„Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel. Egész Európában tisztelik az emberek” – mondta újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök, aki azt is hozzátette: Magyarország a NATO tagja „és nagyon jó tagja”, emelte ki. A vendéglátó méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy ez a kérdés Európában óriási problémát okoz.

„Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk, ez a jelszavunk” – mondta Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy  2011 óta Magyarországon új, jól működő alkotmány van érvényben.

 

 

A sajtótájékoztatót követően a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vesz részt.

A találkozóról a közösségi médiában a Fehér Ház is megemlékezett:

 

A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak.

 

(magyarhirlap.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Megérkeztek az első képek az Orbán-Trump találkozóról – Mutatjuk

Márki Zay és a csecsemőfejű Kész Zoltán sem találkozott Trumppal – Viszont pózoltak egyet a külügyminisztériumban