in ,

Vona lassan szopóálarcot húzhat – Kirúgási hullám kezdődött a csőd szélén táncikáló Simicska-pártban

Az elsősorban a tiltott pártfinanszírozás miatt nehéz anyagi helyzetben lévő Jobbikban megkezdték a leépítéseket

Kirúgási hullám kezdődött a csőd szélén táncikáló Simicska-pártban

Az elsősorban a tiltott pártfinanszírozás miatt nehéz anyagi helyzetben lévő Jobbikban megkezdték a leépítéseket.

Szabó Gábor pártigazgatótól pedig a jogköreinek megkurtításával vonnák meg a teljhatalmat – írja a Magyar Idők. Sajtóértesülések szerint a regionális igazgatók Toroczkai mellett Dúró Dórát szeretnék alelnöknek a a Jobbikban.

Napról napra élesebb a belső viszály a Jobbikban – tudta meg a Magyar Idők. Arról már korábban beszámoltak, hogy a választási kudarcért főként Vona Gábor elnököt és Szabó Gábor pártigazgatót, az Országos Választmány elnökét tették felelőssé a pártban, ami mára odáig fajult, hogy többen szankciókkal lépnének fel Szabóval szemben.

Egyesek úgy fogalmaztak, Szabó „élet és halál ura” a Jobbikban és „hatalmával hajlamos visszaélni”, ezért felmerült, hogy kurtítsák meg a jogköreit.

 

Szabó több vasat is tart a tűzben, vélhetően azért, mert megjósolhatatlan, hogy Toroczkai László vagy a Snei­der Tamás–Gyöngyösi Márton kettős lesz Vona utóda. A Magyar Idők forrásai szerint, ha a pártigazgató olyannal beszél, aki Toroczkait támogatja, azt állítja, neki be kellett állnia Vona Gábor mögé, nem volt más választása. Vona támogatóinak azonban úgy fogalmaz: ha Toroczkai nyer az elnökválasztáson, ő azonnal fel fog állni. Viselkedése csak fokozza a vele szembeni ellenérzéseket és a párton belüli feszültséget.

Mindeközben a Jobbik elkezdte a leépítéseket. A párt csődközeli helyzetben van, tiltott pártfinanszírozás miatt 660 millió forinttal tartozik a Magyar Államkincstárnak, amit legkorábban júniusban el kell kezdenie törleszteni. A spórolást annak az Iránytű Intézetnek a megszüntetésével kezdik, amelybe a frakció az elmúlt években rendszeresen több tízmillió forintot pumpált különböző jogcímen.

Az intézet tulajdonos-ügyvezetője Forrai Richárd (képünkön), aki korábban a Jobbik frakcióigazgatója, nem sokkal ezelőttig pedig Vona Gábor személyes tanácsadója volt. Forrai akkor szorult háttérbe, amikor a Jobbik Radnai Lászlót bízta meg a kampány vezetésével és a párt kommunikációjával. Utóbbi szerződését ráadásul meg is hosszabbították. A kampány másik oszlopos tagja Béres Ferenc Attila volt, a Jobbik házi portáljának, a Zsúrpubinak a főszerkesztője. Róla a minap Toroczkai László úgy fogalmazott:

A jobbikosok zöme semmit sem tud róla, pedig ő volt az egyik személy azok közül, akik a Jobbik stratégiáját meghatározták és irányították a háttérből az elmúlt két évben.”

Van, aki Dúró–Toroczkai párost akar

Több regionális igazgató nyílt levélben áll ki Toroczkai László elnöksége mellett. Az összesen tizenegy megyéért felelős vezetők – azután, hogy a Jobbik szombati kongresszusán megszavazták az elnök-elnökhelyettesi rendszert – közölték, Dúró Dórát látnák szívesen Ásotthalom polgármestere mellett, mint elnökhelyettest. A Császárné Kollár Tímea, Árgyelán János, Szőcs Norbert, valamint Jámbor Márk által megfogalmazott, Dúró Dórát és Toroczkai Lászlót támogató írás Merre tovább Jobbik címmel jelent meg.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a strukturális átalakítást az alapszervezetek által delegált tagok 82 százalékos többséggel hagyták jóvá. – A változás abban áll, hogy az elnök és a hat alelnök mellé bejött egy elnökhelyettesi tisztség – magyarázta.
A szóvivő további lényeges döntésként számolt be arról, hogy megmarad az elnöki vétó intézménye, ezt ugyancsak nagy többséggel döntötték el. A vétó a párt mindenkori elnökének lehetőséget biztosít arra, hogy befolyásolja az elnökség, tehát a legközvetlenebb munkatársainak összetételét.

Mirkóczki Ádám jelezte: két hét múlva, május 12-én megtörténik a tisztújítás is. Ezt a kongresszust a napokban írják ki, és onnantól a Jobbik bármely tagja szándéknyilatkozatot tehet az indulásra. Az ellenzéki pártban kétévente esedékes a tisztújítás. Hivatalos elnökjelölt az lehet, akit az alapszervezetek legalább húsz százaléka támogat. Az alelnökjelöltséghez pedig tízszázalékos a küszöb az alapszabály szerint.

Nem sokkal később a Kuruc.info számolt be arról, hogy a Jobbik tizenegy megyéért felelős regionális igazgatói­nak Merre tovább, Jobbik? címmel a közösségi médiában megjelent kiáltványa konkrét javaslatot tesz arra, kik is vezessék a jövőben a pártot.

A szerzők azt állítják, hogy a tagok visszajelzései alapján „a Sneider–Gyöngyösi párost és Toroczkai Lászlót önmagában csak a tagság egy része tudja követni”. Szerintük a legszélesebb támogatottságot úgy tudhatná maga mögött a megújuló elnökség, ha Toroczkai László mellett Novák Előd felesége, Dúró Dóra vállalná az elnökhelyettesi feladatokat.

A Jobbik elnökségének sajnos még sosem volt egyetlen nő sem tagja, pedig az egy néppártban már csak a női választók megszólítása miatt is elengedhetetlen. Dúró Dóra üde színfoltja a politikának, népszerű és integratív személye elnökhelyettesként garancia lenne a Jobbik egyensúlyára Toroczkai László vezetése alatt, aki kvalitásai alapján a legjobb elnök lenne”

– olvasható a közleményben. Ismert, Vona Gábor, az országgyűlési választáson alulmaradt Jobbik elnöke vezetői posztjáról, majd mandátumáról is lemondott, emiatt a május 12-i tisztújító kongresszusán új elnököt választ a párt.

Forrás: Magyar Idők, MTI, Kuruc.info; Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PS

(forrás:pestisracok.hu)

Kovács László elvtárs megszólalt: A pártvezetés alkalmatlansága okozta a választási vereséget

Olvasónk cáfolja a Lyobbik ordas nagy hazugságát, hogy egy szemvizsgálatra 8 hónapot kéne várakozni Magyarországon! – Íme a valóság